ES vienojas par jauniem noteikumiem migrantu uzņemšanā

Trešdien, 20.decembrī, Eiropas Savienība (ES) pēc ilgām sarunām ar Eiropas Parlamentu panāca vienošanos par jauno Migrācijas un patvēruma paktu, kura mērķis ir vienmērīgāk sadalīt ar migrantu uzņemšanu saistītās izmaksas un pienākumus, kā arī kontrolēt ieceļojošo personu skaitu, ziņo Reuters.

Iepriekšējie centieni sadalīt atbildību par migrantu uzņemšanu cieta neveiksmi, jo it īpaši ES austrumu dalībvalstis nevēlējās uzņemt tos, kas bija ieradušies Grieķijā, Itālijā un citās valstīs.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Pjantedosi (Matteo Piantedosi) nosauca migrācijas paktu par “lielu panākumu” Eiropai un Itālijai. Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) uzsvēra tā nozīmi, migrācijas skarto valstu, tostarp Vācijas, situācijas atvieglošanā.

Paredzams, ka jaunie tiesību akti stāsies spēkā nākamgad.

Saskaņā ar jauno sistēmu valstis, kas neatrodas pie robežas, var izvēlēties vai uzņemt 30 000 patvēruma meklētāju vai veikt iemaksas ES fondā vismaz 20 000 eiro apmērā par katru personu.

Ierosinātās skrīninga sistēmas mērķis ir nošķirt personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, no citām personām.

Personām, kurām ir mazas izredzes veiksmīgi iegūt patvērumu, piemēram, personām no Indijas, Tunisijas vai Turcijas, var liegt ieceļot ES un aizturēt uz robežas, kā arī var aizturēt personas, kas var radīt draudus drošībai.

Amnesty International kritizēja migrācijas paktu, norādot, ka tas ES patvēruma tiesību aktus atgriezīs vēsturē, palielinās patvēruma meklētāju ciešanas un radīs sistēmu, kas apgrūtinās cilvēku iespējas saņemt drošību. Organizācija pauda bažas par to, ka pie ES robežām aizturēs vairāk personu, tostarp ģimenes ar bērniem un neaizsargātas personas.

Lasiet arī: VIDEO | Itālijas Lampedūzas salā rekordliels migrantu pieplūdums

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas