Fon der Leiena runas laikā nosoda Pekinu

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen), uzstājoties Filipīnu Biznesa forumā, nosodīja Pekinu par tās kareivīgo uzvedību un nespēju pildīt starptautiskās saistības pret Ukrainu, raksta Politico.

Fon der Leiena 31.jūlijā uzstājās ar runu plenārsēdē, un sacīja, ka Ķīna, kas ir ANO dalībvalsts, vēl nav pilnībā izpildījusi savas saistības ANO statūtu priekšā, saskaņā ar kuriem tai jāatbalsta Ukrainas suverenitāte un teritoriālā vienotība.

Viņa brīdināja, ka Ķīnas militārā spēka demostrācijām Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrās un Taivānas šaurumā ir jāsaskaras ar starptautisku atbildi, un piebilda, ka Eiropas Savienība (ES) paplašina savu iesaisti procesos Klusā okeāna austrumu un Indijas okeāna reģionos.

Fon der Leiena arī pieminēja ES investīcijas reģionā:

“Mēs nevaram izvēlēties kaimiņus, bet mēs varam izvēlēties, ar ko sadarbojamies, un ar kādiem nosacījumiem.”

Piezīmējot, ka Filipīnas 90% no valstī iegūtā niķeļa eksportē uz Ķīnu, EK prezidente norādīja, ka tas var mainīties. Viņa sacīja, ka, atšķirībā no citiem investoriem, ES ir ieinteresēta sadarboties vairāk nekā tikai uzpērkot izejmateriālus. Bloks ir gatavs arī palīdzēt veidot jaunas apstrādes rūpnīcas, kurās tiktu izmantota zaļā enerģija.

Tikko vizītes reģionā noslēdzis Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron), un viņš solījies aizstāvēt visu reģiona valstu neatkarību un suverenitāti. Arī ASV amatpersonas paplašinājušas sadarbību ar Manilu.

Fon der Leiena paziņoja par sarunu atjaunošanu starp ES un Filipīnām par brīvās tirdzniecības vienošanos. Tās apstājās 2017.gadā.

Lasiet arī: Itālija meklē atkāpšanās ceļus no Viena josta, viens ceļš iniciatīvas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas