Fon der Leiena sola, ka plūdu skartā Centrāleiropa saņems miljardiem eiro lielu ES palīdzību

Eiropas Savienība (ES) piešķirs miljardiem eiro, lai palīdzētu Centrāleiropai atgūties no spēcīgajiem plūdiem, ceturtdien, 19.septembrī, paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen), apsolot atbalstu plūdu izpostītajiem reģioniem, ziņo “Reuters”.

Vissmagākie plūdi Centrāleiropā pēdējo 20 gadu laikā ir izpostījuši teritorijas no Rumānijas līdz Polijai, nogalinot vismaz 24 cilvēkus, sagraujot tiltus un izpostot pilsētas.

“Es esmu šeit, lai apliecinātu, ka Eiropa ir jums līdzās,” viņa teica preses konferencē Polijas pilsētā Vroclavā, stāvēdama līdzās cietušo valstu līderiem, aicinot uz vienotību “dabas katastrofas” priekšā un aicinot kopīgiem spēkiem “pārvarēt šo izaicinājumu”.

Von der Leiena sacīja, ka no ES kohēzijas fondiem tiks piešķirti desmit miljardi eiro un, lai viss noritētu ātrāk, tiks atcelti daži no nosacījumiem, kas parasti ir saistīti ar šādiem fondiem, piemēram, dalībvalstu līdzfinansējums.

Viņa arī sacīja, ka infrastruktūras atjaunošanai tiks izmantoti līdzekļi no ES Solidaritātes fonda, kas atbalsta dabas katastrofu skartās dalībvalstis.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks (Donald Tusk) privātajai raidorganizācijai “Polsat News” sacīja, ka Polija varētu saņemt piecus miljardus eiro.

Čehijas premjerministrs Petrs Fiala (Petr Fiala) uzsvēra, ka pēc plūdiem ir steidzami jāatjauno infrastruktūra, norādot, ka tas būtu dārgi un grūti īstenojams ar valsts budžeta līdzekļiem vien, piebilstot, ka viņš ir pateicīgs par fon der Leienas palīdzību.

Čehijas finanšu ministrs Zbiņeks Stanjura (Zbynek Stanjura) paziņoja par 30 miljardu kronu (1,1 miljards eiro) palīdzības paketi 2024.gadam, bet 2025.gadā plānots piešķirt vēl desmit miljardus kronu plūdu radīto postījumu novēršanai.

Tā kā šajā nedēļas nogalē Čehijā notiek reģionālās vēlēšanas, varas iestādes ir izveidojušas satelīta savienojumus, lai nodrošinātu balsošanas norisi apgabalos, kur ir traucēts mobilo sakaru signāls, un sagaidāms, ka līdz piektdienai tiks atjaunota lielākā daļa elektroenerģijas padeves.

Ungārijā pilsētas cīnījās ar Donavas upes ūdens līmeņa celšanos, un premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) paziņoja, ka ūdens līmenis Budapeštā varētu sasniegt maksimumu sestdienas pēcpusdienā vai vakarā, taču tas būs zemāks nekā 2013.gadā reģistrētais rekordlīmenis.

 

Vētru sistēma “Boriss”, kas ir nodarījusi postījumus Centrāleiropā, ceturtdien jau otro gadu pēc kārtas atnesusi postošus plūdus arī Itālijas ziemeļu reģionā Emīlija-Romanja, liekot cilvēkiem pamest savas mājas un slēgt skolas.

 

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas sacīkstes ar Māti dabu – klimata pārmaiņas kļūst arvien taustāmākas

Lasiet arī: VIDEO | Plūdi prasa vismaz astoņu cilvēku dzīvības, Centrāleiropai piedzīvojot lietusgāzes

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas