Food Union grupai pērn auga apgrozījums, bet zuda peļņa

Latvijā lielākais piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmums Food Union ziņo, ka 2022.gadu ir noslēdzis ar 127,8 miljonu eiro lielu konsolidēto apgrozījumu. Tas ir par 14,54% vairāk nekā aizpērn (111,53 miljoni eiro).

Šajā uzņēmumā ietilpst ražotnes AS Rīgas piena kombināts un AS Valmieras piens

Savukārt Food Union bruto peļņa pērn samazinājās par 30,58% – no 25,5 miljoniem eiro 2021.gadā uz 17,7 miljoniem eiro 2022.gadā. Uzņēmuma tīrā peļņa samazinājusies no 2,9 miljoniem eiro 2021.gadā uz zaudējumiem 4,3 miljonu eiro apmērā 2022.gadā.

Apgrozījuma pieaugums 2022.gadā tiek saistīts ar produktu pārdošanas cenu pieaugumu,

teikts uzņēmuma mediju relīzē. Savukārt peļņas samazinājums tiek saistīts ar straujo izmaksu pieaugumu attiecībā uz galvenajām izejvielām un energoresursiem, kuras pilnā apmērā nebija iespējams iecenot produktu pārdošanas cenās.

“Pērn mūsu stratēģiski svarīgākais uzdevums bija pārorientēšanās jaunajai tirgus situācijai, kuru turpināja ietekmēt gan ieilgušais Covid-19 pandēmijas efekts uz piegādes ķēdēm, gan arī 2022.gada sākumā Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, izraisot kā humanitāru katastrofu reģionā, tā arī ekonomisku nestabilitāti.

Neskatoties uz šiem izaicinājumiem, Food Union turpināja īstenot ilgtermiņa stratēģiju ražot produktus ar augstu pievienoto vērtību piena un saldējuma kategorijās, attīstot izveidoto e-komercijas platformu Pienaveikals.lv un loģistikas ārpakalpojumu piedāvājumu, diversificējot eksporta tirgus un piedāvājumu tajos, kā arī veicot virkni uz ilgtspēju un efektivitāti vērstu iniciatīvu ražošanas un administrācijas procesos,” komentē Food Union vadītājs Centrālajā un Austrumeiropā Sergejs Beshmeļņickis.

Food Union pārtikas rūpniecības uzņēmumu grupa darbojas Baltijas valstīs, Dānijā  un Norvēģijā, Rumānijā. Tās lielākais īpašnieks ir Ukrainā dzimušais uzņēmējs Andrejs Beshmeļņickis, kurš savu Krievijā izveidotā piena produktu un sulu biznesa daļu pārdeva līdzīpašniekam, Francijas koncernam Danone, un, atbilstoši pirkuma līgumam, jaunu biznesu 2011.gadā uzsāka ārpus šīs valsts – Latvijā. [Danone Krievijas īpašumu pārņēma valsts, uzņēmuma vadību uzticot Čečenijas autokrāta Ramzana Kadirova radiniekam.]

Iespējams, tāpēc uzņēmuma relīzē tiek īpaši atgādināts, ka, sākoties karam, Food Union pārtrauca sadarbību ar uzņēmumiem Krievijā un Baltkrievijā. Uz laiku pārtrūka arī sadarbība ar Ukrainu, kas līdz karam bija grupas otra lielākā eksporta valsts apjoma ziņā.

Food Union 2022.gada laikā ir izdevies ne tikai atgriezties Ukrainā ar līdzvērtīgiem apjomiem kā pirms kara sākuma, bet arī izvērst eksportu citos tirgos – Turcijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Kazahstānā un Uzbekistānā. Ir trīs reizes palielināti eksporta apjomi uz esošiem tirgiem – Poliju, Moldovu un Igauniju. Pārskata gadā Food Union eksportēja produktus ar kopējo vērtību 35,3 miljoni eiro.

Jau vairākkārt ziņots, ka Food Union vadība asi nosoda militāro agresiju, kas vērsta pret Ukrainas tautu, un 2022.gada laikā ir veikusi virkni produktu un finanšu līdzekļu ziedojumus kopumā 200 tūkstošu eiro vērtībā, atbalstot Ukrainu un no Ukrainas kara bēgošos Latvijā.

Lasiet arī: Krievija pārņem Danone un Carlsberg darbību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas