Krievija pārņem Danone un Carlsberg darbību

Krievijas valdība savā kontrolē pārņēmusi alus ražotāja Carlsberg un jogurta ražotāja Danone Krievijas atzaru darbību, raksta britu raidorganizācija BBC.

Pamatojoties uz jaunu Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu, kontrole ir nodota valsts rokās. Maskava šī gada sākumā apstiprināja likumu, kas ļauj valstij pārņemt “nedraudzīgo valstu” uzņēmumu aktīvus. Jaunais likums sekoja daudzu rietumu uzņēmumu lēmumam pārtraukt darbu Krievijā, ņemot vērā tās izvērsto agresiju Ukrainā.

Danone Russia un Carlsberg piederošais Baltika Breweries nonācis Krievijas nekustamo īpašumu aģentūras Rosimushchestvo pakļautībā.

Francijas Danone, kas pērn oktobrī sāka Krievijā esošā atzara pārdošanu, sacīja, ka šobrīd analizē notiekošo. Uzņēmums arī piebilda, ka “gatavojas spert visus nepieciešamos soļus, lai pasargātu savas kā akcionāra tiesības, un nodrošinātu darbības nepārtrauktību”. Carlsberg savukārt norādīja, ka nav saņemta

“nekāda oficiāla informācija no Krievijas varas iestādēm attiecībā uz prezidenta rīkojuma ietekmi uz Baltika Breweries”.

Dāņu alus ražotājs arī norādīja, ka ir pabeidzis pamatīgu procesu, kas ļāvis pilnībā nošķirt Krievijas atzaru no pārējā uzņēmuma. Jūnijā tika parakstīta vienošanās par Baltika Breweries pārdošanu, bet darījums vēl nav pabeigts. Putina rīkojums apdraud pārdošanas iespējas, piebilda uzņēmumā.

Aprīlī Putins parakstīja rīkojumu, kas ļauj pārņemt ārvalstu uzņēmumu aktīvus. Tas darīts kā atbilde uz ASV un citu valstu darbībām, kas esot “nedraudzīgas un pretrunā starptautiskajiem likumiem”. Tika arī paziņots, ka Vācijas Uniper un Somijas Fortum nonācis Krievijas kontrolē.

Danone ir Krievijas lielākais piena pārstrādes uzņēmums, ar apmēram 8000 darbinieku. Savukārt Baltika Breweries ražo dažus no pazīstamākajiem alus veidiem Krievijā, un astoņās rūpnīcās nodarbina 8400 darbiniekus.

Lasiet arī: Krievija pārņem ārvalstu uzņēmumu aktīvus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas