Krievija pārņem ārvalstu uzņēmumu aktīvus

Krievija paziņojusi, ka uz laiku pārņem kontroli pār Somijas enerģētikas grupas Fortum un tās bijušā Vācijas meitasuzņēmuma Uniper aktīviem, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien, 25.aprīlī, parakstījis rīkojumu, kas ļauj pārņemt kontroli pār divu Eiropas uzņēmumu Krievijā esošajiem aktīviem. Fortum norādīja, ka izskata notikušo, savukārt Uniper un Vācijas Finanšu ministrija vēl nav sniegusi komentārus.

Rīkojums, kas uzskatāms par zināmu Krievijas atriebību par tās ārvalstu aktīvu iesaldēšanu, parāda, ka Maskava jau sākusi rīkoties ar Uniper Krievijas atzara Unipro un Fortum aktīviem. Krievija gan norādījusi, ka šis lēmums var mainīties.

Maskava nikni reaģējusi uz G7 valstu paziņojumiem, ka tiek apsvērta pilnīga eksporta pārtraukšana uz Krieviju,

savukārt daudzas citas valstis aicina paplašināt sankcijas pret Krieviju. Eiropas Savienība vērtē iespējas izmantot iesaldētos Krievijas līdzekļus Ukrainas atjaunošanai.

Uniper pieder 83,73% no Unipro, kas Krievijā pārvalda piecas spēkstacijas ar kopējo jaudu vairāk nekā 11 gigavati. Uzņēmumā Krievijā strādā aptuveni 4300 darbinieki. Fortum lielākā daļa pieder Somijai, kas aprīļa sākumā pievienojās NATO, un Maskava paziņojusi, ka Somija pieļāvusi nopietnu kļūdu. Somijas Ārlietu ministrija pagaidām nav komentējusi, kā Krievijas lēmums ietekmēs starpvalstu attiecības.

Fortum Krievijas atzars sastāv no septiņām termoelektrostacijām Urālu reģionā un Rietumsibīrijā. Kopā ar vietējiem partneriem Krievijā, Fortum īpašumā ir arī vēja un saules parku portfelis. 2022.gada nogalē to vērtība tika lēsta 1,7 miljardu eiro apjomā.

Rīkojumā norādīts, ka Krievijai nepieciešams steidzami rīkoties, lai atbildētu uz ASV un citu valstu rīcību, kas neatbilstot starptautiskajiem likumiem un ir nedraudzīga. Abu uzņēmumu, kuri centušies pamest Krievijas tirgu, aktīvi nodoti valdības īpašumu aģentūras Rosimushchestvo pārvaldībā.

Krievijas valsts banka VTB šonedēļ paziņoja, ka nepieciešams apsvērt ārvalstu uzņēmumu aktīvu pārņemšanu, tos atgriežot vien tad, kad tiek atceltas starptautiskās sankcijas.

Fortum jau iepriekš norādījis uz konfiskācijas risku.

Rosimushchestvo tikmēr paziņojusi, ka arī citu ārvalstu uzņēmumu aktīvi varētu nonākt Krievijas pārvaldībā.

Lai pārdotu aktīvus, uzņēmumiem no nedraudzīgām valstīm, kā Krievija dēvē valstis, kas ieviesušas sankcijas, nepieciešama valdības, un atsevišķos gadījumos arī prezidenta, atļauja.

Lasiet arī: Pazīstami zīmoli pametuši Krievijas tirgu, tomēr produkti joprojām pieejami

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas