Grieķija kļūst par pirmo pareizticīgo valsti, kas legalizē viendzimuma laulības

Grieķijas parlaments ceturtdienas, 15.februāra, vakarā pieņēma vēsturisku likumprojektu, ar kuru legalizēja viendzimuma laulības un piešķīra pilnīgas vecāku tiesības viendzimuma pāriem, neraugoties uz konservatīvo un ietekmīgās pareizticīgo baznīcas pārstāvju iebildumiem, ziņo Politico.

Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis vietnē “X” paziņojis, ka balsojums ir pieņemts un Grieķija ir kļuvusi par 16. Eiropas Savienības valsti, kas legalizējusi “laulību vienlīdzību”, raksturojot to kā nozīmīgu pavērsienu cilvēktiesību jomā, kas

atspoguļo šodienas Grieķijas progresīvās un demokrātiskās vērtības.

Aptuveni trešdaļa Micotaka valdošās konservatīvās partijas “Jaunā demokrātija” deputātu atturējās vai balsoja pret likumprojektu, taču likumprojekts tika pieņemts ar trīs opozīcijas partiju atbalstu. Taču likumprojekts izraisīja domstarpības arī progresīvajās partijās, kas liecina par to, cik sašķelti Grieķijā raugās šo likumdošanu.

Likumprojektu 300 deputātu parlamentā atbalstīja 176 deputāti, 76 balsoja pret, bet pārējie atturējās, Grieķijai kļūstot par pirmo pareizticīgo valsti, kas legalizējusi viendzimuma laulības.

Lai gan likumprojekts

piešķir viendzimuma pāriem tiesības adoptēt un nodrošina vienlīdzīgas vecāku tiesības,

tas neparedz iespēju izmantot surogāciju, taču likumprojektā bērni, kas ir dzimuši ārvalstīs, izmantojot surogātmāti, tiek atzīti.

Ievērojami konservatīvo pārstāvji, tostarp bijušais premjerministrs Antonis Samars, iebildis pret likumprojektu, norādot, ka viendzimuma laulības nav uzskatāmas par cilvēktiesībām.

Micotaka atbalsts šim likumprojektam tiek uzskatīts par centieniem uzrunāt centristus un liberāļus, ņemot vērā draudus viņa valdības starptautiskajam tēlam, ko radīja spiegošanas skandāls un bažas par plašsaziņas līdzekļu brīvību.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlaments izdeva rezolūciju, paužot bažas par tiesiskumu, plašsaziņas līdzekļu brīvību un pamattiesībām Grieķijā. Grieķijas Augstākā tiesa ceturtdien bezprecedenta kārtā izdevusi tiešu atbildi, kritizējot rezolūciju, kā balstītu uz “neskaidriem un nepamatotiem apgalvojumiem” un uzskatot to par “tiešu iejaukšanos” Grieķijas tiesu iestāžu darbā.

Lasiet arī: Igaunijā legalizētas viendzimuma laulības; varēs arī adoptēt bērnus

Lasiet arī: Prezidents izsludina likuma grozījumus partnerības institūta ieviešanai Latvijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas