Gruzijas valdošā partija gatavojas atstādināt prezidenti saistībā ar ceļojumiem uz ES

Gruzijas valdošā partija, piektdien, 1.septembrī, paziņojusi, ka sākusi impīčmenta procedūru pret valsts prezidenti Salome Zurabišvili (Salome Zourabichvili). Partija apsūdzot prezidenti konstitūcijas pārkāpšanā, jo viņa bez valdības piekrišanas apmeklējusi Eiropas Savienību, tā, atsaucoties uz Gruzijas ziņu aģentūras InterPressNews ziņoto, vēsta Politico.

“Gruzijas valdības mērķis ir stiprināt valsti, tostarp stiprināt tās ārējās pozīcijas,” sacījis Iraklijs Kobahidze (Irakli Kobakhidze), valdošās partijas Gruzijas sapnis priekšsēdētājs, “mēs redzam, ka Salome Zurabišvili rīkojas pretēji valdības interesēm.”

Pēc Kobahidzes domām, Zurabišvili vizītes Eiropas savienībā samazinot Gruzijas izredzes iegūt kandidātvalsts statusu un esot tiešā pretrunā ar valdības centieniem.

Kobahidze apgalvojis, ka Gruzijas valdības lēmums noraidīt prezidentes ierosinātās Eiropas tūres bijis “gan juridiski, gan politiski” pamatots. Viņš uzskatot, ka Gruzija ir pelnījusi kandidātvalsts statusu, un šis lēmums atbilstot šai nostājai.

Viņš apzinoties, ka veiksmīga impīčmenta īstenošana esot maz ticama, jo tam būtu nepieciešams 100 deputātu, tostarp opozīcijas deputātu, atbalsts.

Neraugoties uz šo izaicinājumu, partija ir izvēlējusies uzsākt parakstu vākšanas procesu.

Gruzija, kas iesniedza pieteikumu dalībai ES pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gadā, ir saskārusies ar grūtībām ceļā uz šo mērķi.

Ir radušās bažas, ka valdošā partija Gruzijas sapnis cenšas stiprināt ekonomiskās saites ar Krieviju.

Brisele ir brīdinājusi Tbilisi administrāciju par novērotajiem trūkumiem tiesiskuma un cilvēktiesību ievērošanā valstī.

ES 2022.gadā atturējās piešķirt Gruzijai kandidātvalsts statusu un tā vietā nāca klajā ar 12 reformu ieteikumu paketi, kas jāizpilda, lai kandidatūra tiktu piešķirta.

Lasiet vairāk: Ieslodzītais krievu nacionālists Girkins apgalvo, ka būtu labāks prezidents nekā Putins

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas