Hamās atbrīvo vēl divas ķīlnieces, ASV iesaka atlikt sauszemes ofensīvu, lai risinātu sarunas par gūstekņiem

Hamās pirmdien, 23.oktobrī, paziņoja, ka ir atbrīvojuši divas vecāka gadu gājuma izraēliešu sievietes, kuras bija starp vairāk nekā 200 ķīlniekiem kas tika sagūstīti 7.oktobra iebrukuma laikā, tikmēr ASV pauž arvien lielākas bažas, ka Izraēlas un Hamās kara eskalācija izraisīs plašāku konfliktu reģionā, ziņo Politico.

Abas atbrīvotās ķīlnieces – 85 gadus veco Joševedu Lifšicu (Yocheved Lifshitz) un 79 gadus veco Nuritu Kūperi (Nurit Cooper) – izveda no Gazas pāri Rafas robežšķērsošanas punktam uz Ēģipti un nogādāja ātrās palīdzības automašīnās, kā ziņoja Ēģiptes TV. Viņas ar saviem vīriem tika nolaupītas 7.oktobra iebrukuma laikā Izraēlas dienvidu kopienās, viņu vīri joprojām atrodas gūstā.

Pēc amerikānietes un viņas meitas atbrīvošanas piektdien, 20.oktobrī, palestīniešu kaujinieku grupējuma Hamās bruņotā spārna pārstāvis Abu Ubaida Telegram paziņoja, ka viņi nolēmuši atbrīvot personas humānu apsvērumu un slikta veselības stāvokļa dēļ.

Tiek ziņots, ka Hamās sagūstīja aptuveni 220 personas, tostarp dažus ārvalstniekus un dubultpilsoņus.

Gaidot Izraēlas sauszemes ofensīvu Gazā, Irānas atbalstītie kaujinieki visā reģionā brīdina par iespējamu eskalāciju, tostarp vēršoties pret Tuvajos Austrumos izvietotajiem ASV spēkiem.

ASV ir brīdinājusi Irānas atbalstīto grupējumu Hezbollah Libānā, neiesaistīties konfliktā. Izraēla un Hezbollah gandrīz katru dienu apšauda robežas, un Izraēlas kara lidmašīnas pēdējās dienās ir uzlidojušas mērķiem okupētajā Rietumkrastā, Sīrijā un Libānā.

Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs (John Kirby) pauda bažas par Irānas atbalstīto kaujinieku raķešu un dronu uzbrukumiem ASV karavīriem Irākā un Sīrijā. Viņš uzsvēra eskalācijas iespējamību, piebilstot, ka ASV “iesaistās diskusijās” ar Izraēlas kolēģiem par pastiprinātu militāro darbību sekām.

Saskaņā ar ASV amatpersonas teikto ASV arī ieteica Izraēlai, ka sauszemes ofensīvas atlikšana dotu vairāk laika, lai sadarbotos ar reģionālajiem starpniekiem, lai panāktu vairāk ķīlnieku atbrīvošanu.

Lasiet arī: Gazas joslā no Ēģiptes ieradies otrs humānās palīdzības konvojs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas