Hamās līderis saka, ka pamiera vienošanās ar Izraēlu ir “tuvu”

Hamās grupējuma vadītājs Ismails Hanijehs otrdien, 21.novembrī, sacīja Reuters, ka palestīniešu kaujinieku grupējums ir tuvu tam, lai panāktu pamiera vienošanos ar Izraēlu. Lai gan ASV amatpersonas, tostarp prezidents Džo Baidens (Joe Biden), pirmdien pauda optimismu par gaidāmo vienošanos, iepriekšējie gadījumi ir liecinājuši par neskaidrībām vienošanās panākšanā, vēsta Reuters.

Paziņojums aģentūrai Reuters bijis īss, taču Hamās amatpersona telekanālam Al Jazeera sacīja, ka Hamās un Izraēlas sarunās par pamieru galvenā uzmanība tiek pievērsta pamiera ilgumam, palīdzības piegādei Gazai un ķīlnieku – Izraēlas ķīlnieku, kas atrodas Gazā, apmaiņai pret palestīniešu ieslodzītajiem Izraēlā.

Katara esot sarunu starpniece, un Katara paziņos turpmāko informāciju, ziņojusi amatpersona.

Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (SSKK) prezidente Mirjana Spoljariča (Mirjana Spoljaric) pirmdien Katarā tikās ar Hanijehu, lai “risinātu ar konfliktu saistītos humānos jautājumus”, ziņo Reuters. SSKK ziņojusi, ka nav tieši iesaistīta sarunās, bet ir gatava kā neitrāls starpnieks veicināt jebkādu turpmāku ķīlnieku atbrīvošanu.

Izraēlas vēstnieks ASV Mihaels Hercogs (Michael Herzog) svētdien paudis cerību, ka tuvākajās dienās tiks panākta vienošanās, savukārt Kataras premjerministrs minējis, ka palicis atrisināt nelielus pēdējos strīdīgos jautājumus.

Baltā nama nacionālās drošības padomnieka vietnieks Džons Fainers (John Finer) svētdien telekanāla NBC raidījumā Meet the Press uzsvēra notiekošo sarunu jutīgumu, brīdinot, ka vienošanās šādā kontekstā netiek uzskatīta par pabeigtu, kamēr nav atrisināti visi aspekti, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Hamās 7.oktobra uzbrukumā Izraēlai, kurā gāja bojā 1200 cilvēku, sagrāba aptuveni 240 ķīlniekus.

Reuters ziņa, ka kopš tā laika Izraēla nemitīgi bombardē Gazas sektoru,

Hamās vadītā valdība ziņo, ka ir nogalināti vismaz 13 300 palestīniešu.

Hamās Telegram kontā pirmdien paziņojuši, ka tā ir raidījusi raķetes uz Telavivu, lieciniekiem ziņojot, ka raķetes tiek raidītas arī uz Izraēlas centru.

Veselības aprūpes iestādes Gazas ziemeļu daļā, tostarp Indonēzijas slimnīca, konflikta dēļ ir pārtraukušas darbību, taču tās nodrošina pajumti pacientiem, personālam un pārvietotajiem iedzīvotājiem.

Saskaņā ar Reuters, Gazas Hamās vadītā Veselības ministrija pirmdien ziņojusi, ka Izraēlas apšaudē Indonēzijas slimnīcas kompleksā, ko aplenkuši Izraēlas tanki, nogalināti vismaz 12 palestīnieši un vairāki desmiti ievainoti. Savukārt Izraēlas Aizsardzības spēki paziņojuši, ka tie reaģējuši uz kaujiniekiem, kas šāvuši no slimnīcas un veikuši pasākumus, lai pēc iespējas samazinātu kaitējumu personām, kas nav kaujinieki, taču veselības aprūpes amatpersonas paziņojušas, ka tika apšaudīti 700 pacienti kopā ar personālu, un noliedza, ka tur būtu bijuši kaujinieki.

Reuters ziņo, ka pirmdien divdesmit astoņi priekšlaicīgi dzimuši bērni no Gazas lielākās slimnīcas al Šifas tika nogādāti uz Ēģiptes slimnīcām pēc tam, kad Izraēlas spēki pagājušajā nedēļā pārņēma al Šifas slimnīcu, apgalvojot, ka zem slimnīcas atrodas Hamās izbūvēts tuneļu tīkls. Kā ziņojuši Izraēlas Aizsardzības spēki, viņu iegūtie pierādījumi liecinot, ka Hamās izmantoja slimnīcu kā aizsegu.

Lasiet arī: Borels noraida ideju, ka Izraēla pēc kara varētu pārņemt varu Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas