Hibrīdauto pirmo reizi ES pārdoti vairāk nekā ar benzīnu darbināmi auto

Septembrī Eiropas Savienībā (ES) pirmo reizi hibrīdauto pārdošanas apjomi pārsniedza ar benzīnu darbināmu auto pārdošanas apjomu, veidojot 32,8% no jaunu automobiļu pārdošanas apjoma, otrdien, 22.oktobrī, paziņoja Eiropas Automobiļu ražotāju asociācija (ACEA), lai gan kopējais automobiļu pārdošanas apjoms ES salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājās par 6,1%, kas ir jau otrais mēnesis pēc kārtas, kad pārdošanas apjomi samazinās, lielākajos tirgos Vācijā, Francijā un Itālijā turpinoties stagnācijai, ziņo “Reuters”.

Pēdējos mēnešos ES ir palielinājies hibrīda elektromobiļu pārdošanas apjoms, jo pircēji tos uzskata par pieejamu kompromisu starp automobiļiem ar iekšdedzes dzinēju un pilnībā elektriskiem auto.

Septembrī visa veida elektrificēti transportlīdzekļi veidoja 56,9% no jauno auto pārdošanas apjoma ES, salīdzinot ar 50,3% iepriekšējā gadā. Pilnībā elektrisko automobiļu pārdošanas apjomi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 9,8%, taču no gada sākuma to pārdošanas apjomi ir samazinājušies par 5,8%.

Septembrī hibrīdauto pārdošanas apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 12,5%, savukārt ar degvielu darbināmo auto pārdošanas apjoms samazinājās par 17,9%, sasniedzot 29,8%.

Gada pirmajos deviņos mēnešos 50% no visiem ES reģistrētajiem jaunajiem auto bija elektroauto, arī pirmo reizi sasniedzot šo rādītāju.

“Šodienas skaitļi liecina, ka mēs joprojām esam tālu no plaukstoša elektromobiļu tirgus, kas Eiropai ir nepieciešams,” paziņojumā norādīja ACEA ģenerāldirektore Zigrīda de Vrīsa (Sigrid de Vries).

2024.gada pirmajos deviņos mēnešos BMW un “Volkswagen” pārdeva vairāk automašīnu nekā 2023.gadā, bet vairumam pārējo lielāko uzņēmumu pārdošanas īpatsvars nemainījās vai samazinājās.

Eiropas autoražotāji saskaras ar vāju pieprasījumu un pieaugošu konkurenci, ko rada Ķīnas elektriskie transportlīdzekļi. Reaģējot uz to, ES nesen apstiprināja ievedmuitas nodokli līdz pat 45% apmērā Ķīnā ražotiem elektriskajiem auto, atsaucoties uz negodīgām Pekinas subsīdijām, ko Ķīna noliedz un draud ar pretpasākumiem.

Lasiet arī: Mākslīgā intelekta centrs piecos gados ļaušot piesaistīt 500 miljonu eiro investīcijas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas