Ierosinātie grozījumi Īrijas konstitūcijā paredz modernizēt ģimenes vērtības

Otrdien, 5.decembrī, Īrijas valdība paziņoja par nodomu grozīt konstitūciju, īpaši attiecībā uz sievietes lomu sabiedrībā un ģimenes jēdzienu. Referendums par diviem ierosinātajiem grozījumiem sadaļā par ģimenes vērtībām ir paredzēts Starptautiskajā sieviešu dienā 8.martā, ziņo Politico.

Īrijas līderis Īmons de Valera (Eamon de Valera) 1937.gadā, konsultējoties ar katoļu baznīcu, izstrādāja konstitūcijas projektu, kura mērķis bija izveidot valsti, kas atbilstu tradicionālajām vērtībām un Dieva vēlamajam dzīvesveidam.

Gadu gaitā Īrija ir pakāpeniski grozījusi savu konstitūciju, atkāpjoties no konservatīvās katoļu uzskatu sistēmas. Grozījumi ietvēruši, piemēram, Katoļu baznīcas īpašā stāvokļa atcelšanu 1973.gadā, laulības šķiršanas legalizēšanu 1995.gadā, 2015.gadā tika legalizēta geju laulība un 2018.gadā tika legalizēti aborti un dekriminalizēta zaimošana.

Pirmā ierosinātā grozījuma mērķis ir aizstāt punktu, kas paredz, ka sievietes loma ir mājās,

ar valsts apņemšanos novērtēt visu ģimenes locekļu darbu un karjeru. Otrā grozījuma mērķis ir paplašināt ģimenes definīciju, iekļaujot tajā mājsaimniecības ar “pastāvīgām attiecībām”, kas ietver arī pārus, kuriem ir ārlaulībā dzimuši bērni, tādējādi pārskatot konstitūcijas apņemšanos aizsargāt laulības principu.

Premjerministrs Leo Varadkars (Leo Varadkar) uzsvēra, ka pašreizējā konstitūcija neatspoguļo mūsdienu Īriju, un uzsvēra, ka izmaiņas ir nepieciešamas, kā arī ārlietu ministrs Mihāls Martins (Micheál Martin) atzina, ka

ierosinātie grozījumi atspoguļo daudzveidīgos ģimeņu modeļus mūsdienu Īrijas sabiedrībā.

Īrijas valdība, atkāpjoties no komitejas ieteikumiem, ir izvēlējusies nepievienot konstitūcijā jaunu “dzimumu līdztiesības” noteikumu, lai izvairītos no iespējamiem strīdiem par transpersonu tiesībām.

Premjerministrs Leo Varadkars uzsvēra konstitūcijā jau esošo apņemšanos nodrošināt vienlīdzību, norādot, ka konkrētu kategoriju izcelšana varētu netīši mazināt citu, piemēram, ar invaliditāti, rasi vai etnisko piederību saistītu kategoriju vērtību, tā raksta Politico.

Lasiet vairāk: ASV, Ohaio balso par abortu tiesību iekļaušanu štata konstitūcijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas