Igaunija izstrādās stratēģiju mākslīgā intelekta lietošanai

Igaunija plāno līdz gada beigām izveidot jaunu stratēģiju mākslīgā intelekta lietošanai un kiberdrošībai, un cer arvien plašāk izmantot tā risinājumus, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Iepriekšējo divu gadu laikā Igaunija mākslīgā intelekta pielietojuma attīstībai novirzījusi 20 miljonus eiro, ar mērķi izmantot datus pēc iespējas gudrāk un efektīvāk.

IT un komunikāciju ministrs Tīts Rīsalo (Tiit Riisalo) kā piemēru nosauca būvniecību, kur cilvēkiem jautājumu gadījumā ir grūti iegūt vajadzīgo informāciju, piemēram, par atļaujām vai energoefektivitātes rādītājiem konkrētām būvēm. Rīsalo norādīja: “Prasības un regulējumi neizbēgami ir izmētāti pa dažādiem likumiem. Tā kā ir nepieciešama jurista palīdzība, lai saprastu, kā tālāk rīkoties,

mākslīgais intelekts varētu būt ideāls risinājums, lai atlasīto atbilstošo likumdošanas daļu

un sniegtu personai saprātīgu un visaptverošu atbildi par to, kā rīkoties tālāk.”

Ministrs piebilda, ka arvien vairāk Igaunijas dienestu ir saistīti ar mākslīgo intelektu, un sākotnējais likuma ietvars visticamāk būs izveidots jau rudenī, un tiks pabeigts līdz gada noslēgumam.

Mākslīgo intelektu un tā izplatību pavada arī bažas par iespaidu, kādu tas atstās uz dažādām dzīves jomām. Technopolis Ülemiste Viedo tehnoloģiju nodaļas vadītāja Anu Pūsāga (Anu Puusaag) norādīja, ka bazās var attiekties kā uz tehniskiem, tā ētiskiem jautājumiem – vai dati tiek atbilstoši uzglabāti, kas vēl tiem var piekļūt, kādas juridiskās problēmas var rasties. Viņa piebilda, ka ikdienā var itin viegli piemirsties, kādu lomu mākslīgais intelekts jau ieņem mūsu dzīvēs, piemēram, kontrolējot satiksmi.

Rīsalo paziņojis, ka Igaunija šajos jautājumos ir viena no vadošajām pasaules valstīm, tomēr Pūsāga uzskata, ka vēl ir, kur augt. Viņa sacīja: “Runājot par Eiropu, mēs esam otrajā vai trešajā vietā. Ja runa ir par Āziju, mēs mazliet atpaliekam. Mūsu e-pārvaldības risinājumi ir pirmajās rindās pasaulē, tomēr ir vēl gana vietas, kur attīstīties, ja runājam par mākslīgo intelektu.”

Lasiet arī: Mākslīgais intelekts palīdz diagnosticēt krūts vēzi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas