Igaunija: Krievijas aktivitāte Sūrsāri nav pārsteidzoša

Igaunijas flotes komandieris, komodors Jiri Sasks (Jüri Saska) norādījis, ka pieaugošā Krievijas spēku aktivitāte mazajā Sūrsāri salā Baltijas jūras Somu līcī nav nekas pārsteidzošs, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Sasks ceturtdien, 9.martā, Igaunijas televīzijas raidījumā Aktuaalne kaamera sacīja, ka Sūrsāri atrodas ļoti izdevīgā vietā, lai uz tās izvietotu dažādas novērošanas iekārtas, radarus un citus sensorus. «Viņi pēdējos gados ir arī rīkojuši tur mācības, izmantojot gan helikopterus, gan raķešu sistēmas, un tas nav nekāds noslēpums. Tas viss ir vispārzināms un viegli novērojams,» norādīja komandieris.

Saska priekštecis amatā Igors Švede (Igor Schvede) piekrita šim viedoklim un minēja, ka sala sniedz labu skatu uz jūrā notiekošo, un dod arī iespēju novērot norises uz sauszemes, īpaši runājot par radio sakaru izlūkošanu.

Pērnā pavasara notikumi Čūsku salā Melnajā jūrā pierādījuši, ka šādas vietas ir ļoti nozīmīgas karadarbībā, un miera apstākļos tās var izmantot ikdienišķiem mērķiem, piemēram, meteoroloģisko novērojumu veikšanai. Tā tiek izmantota Vaindlo sala, kas atrodas netālu no Sūrsāri un pieder Igaunijai. Sūrsāri savukārt atrodas vairākas bākas.

21 kvadrātkilometru lielo salu būtu ļoti sarežģīti aizstāvēt, un tās galvenā loma ir izlūkošanas veikšana. Švede piezīmēja, ka tas darbojas arī pretējā virzienā, un Igaunijai, NATO un alianses kandidātvalstij Somijai ir viegli konstatēt, kas notiek uz salas.

Somijas raidorganizācija YIe ir ziņojusi, ka uz Sūrsāri izvietotais aprīkojums traucē GPS iekārtu darbību salas apkaimē, tomēr Sasks norādīja, ka nav skaidri zināms, vai traucējumus tiešām izraisījusi Sūrsāri esošā krievu tehnika.

Par traucējumiem informācija pēdējo gadu laikā saņemta vairākas reizes. Sasks gan piebilda: «Tajā pašā laikā, ir novērotas dažādas anomālijas, piemēram, mobilā tīkla parādīšanās Baltijas jūras vidū, un tā tālāk, un tā joprojām.» Tomēr viņš aicināja nepārvērtēt Sūrsāri nozīmi: «Galu galā, tā ir tikai klints jūras vidū, un tās būšana īpašumā ir gan priekšrocība, gan izaicinājums. Tas, kā sala tiek uzturēta un paturēta valdījumā, reālajā dzīvē ir ļoti līdzīgi situācijai Čūsku salā.»

Sūrsāri atrodas 180 kilometrus uz rietumiem no Sanktpēterburgas, un tikai 35 kilometrus no Somijas krastiem, tomēr administratīvi ietilpst Ļeņingradas apgabala Kingisepas rajonā. Salu vēsturiski apdzīvoja etniskie somi, bet Pētera Lielā valdīšanas laikā tā iekļauta Krievijas impērijas sastāvā, un tās tuvumā notikušas vairākas jūras kaujas. Tūrisma aktivitātes uz salas ir ierobežotas. Pēc 1.pasaules kara sala kādu laiku bija Somijas sastāvā, bet 2.pasaules kara laikā Padomju Savienība to atkal ieņēma, un civiliedzīvotāji no salas tika evakuēti.

Lasiet arī: Drošības eksperts: Ziņas par Nord Stream var būt Krievijas informatīvā operācija

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas