Igaunijā nedaudz pieauguši Reformu partijas un EKRE reitingi

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo: jaunākās pētījumu centra Norstat iknedēļas aptaujas rezultāti, kas publicēti trešdien, 6.septembrī, liecina, ka premjeras Kajas Kallasas (Kaja Kallas) vadītā Reformu partija joprojām, kaut ar ļoti mazu atrāvienu, ir politiskās reitingu tabulas līdere.  

Tai patlaban ir 25,3 procenti potenciālo atbalstāju. Savukārt 24 procenti aptaujāto simpātijas pieder viskareivīgākajai opozīcijas pārstāvei, reformistu ideoloģiski sīvākai pretiniecei – Igaunijas Konservatīvajai tautas partijai (EKRE). 

Trešajā vietā ir valsts galvaspilsētā ilgi valdošā Centra partija – tās reitings ir 17,5 procenti. Pirmajam trijniekam seko nacionālkonservatīvā partija Tēvzeme (Isamaa – 11 procenti), aiz tās ir abi reformistu koalīcijas partneri – Sociāldemokrātu partija (9,7 procenti) un Igaunija 200 (Eesti 200 – 7,8 procenti). Visas šīs sešas partijas ir pārstāvētas Igaunijas parlamentā – Valsts Domē (Riigikogu).

Trīs koalīcijas partijas atbalsta tikai 42,8 procenti aptaujāto,

bet opozīciju – jau 52,5 procenti.

Norstat aptaujās gan Reformu partijas, gan EKRE reitings kāpums, salīdzinot ar iepriekšējām četrām nedēļām  no 24.jūlija līdz 21.augusta, ir nedaudz pakāpies – par 0,4 procentpunktiem katrai. Turklāt EKRE pēdējo četru nedēļu laikā savējo ir audzējusi par diviem punktiem. Atbalsts Centra partijai palicis stabils.

[Iespējams, pavisam nelielo Reformu partijas reitinga pieaugum tā pašpārliecināti izmantos kā attaisnojumu – “vēlētāju uzticības apliecinājums” – turpināt ignorēt politisko skandālu, ko radīja Kallasas, pret Krieviju vērsto ES sankciju dedzīgas pieprasītājas, vīra biznesa saistība ar agresorvalsti – BNN.]

Tik augsts reitings Tēvzemei pēdējo reizi bijis 2019.gada martā, norāda aptaiujas veicēji. Savukārt sociāldemokrāti, ko nacionāļi tagad ir apdzinuši, nedaudz zaudēja savus atbalstītājus – pagājušajā nedēļā tādu bija 10,3 procenti.

Aptauja aptver laiku no 7.augusta līdz 4.septembrim (reitingu veido, “koncentrējoties uz pēdējās četrās nedēļās apkopotiem rezultātiem”), uzrunājot 4 000 balsstiesīgo Igaunijas pilsoņu. To pasūtīja nevalstiskā organizācija Sabiedrības pētījumu institūts. Norstat konkurenta augustā veiktie partiju reitingu mērījumi un secinājumi lasāmi šeit.

Lasiet arī: Igaunijas prezidents “būtu gribējis”, lai premjere atkāpjas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas