Igaunija parakstījusi līgumu par jaunākās paaudzes radaru iegādi

Igaunijas Nacionālais aizsardzības ieguldījumu centrs (ECDI) parakstījis līgumu par divu jauno pretgaisa aizsardzības radaru Ground Master iegādi, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Jaunie radari ļaus veidot vēja parkus elektroenerģijas ražošanai arī tajos Igaunijas reģionos, kur līdz šim militārās prasības neļāva to darīt. Tiesa, atsevišķos reģionos joprojām saglabāsies augstuma ierobežojums, kas liedz izvietot vēja turbīnas. ECDI pārstāvis Prīts Sosārs (Priit Soosaar) sacīja, ka abi radari tiks izvietoti, lai mazinātu gaisa telpas aizsardzības vajadzību ietekmi uz zaļās enerģijas ražošanu.

Cits būtisks iemesls jauno radaru iegādei ir to spēja sniegt precīzāku priekšstatu par norisēm Igaunijas gaisa telpā.

Igaunija izmanto Ground Master radarus kopš 2009.gada, bet jaunie modeļi spēj apstrādāt datus pat piecas reizes ātrāk.

To darbības rādiuss ir 515 kilometri iepriekšējo 470 kilometru vietā, un radars spēj precīzāk konstatēt zemu lidojošus objektus.

Ground Master radari spēj uztvert iznīcinātājus un taktiskos lidrobotus, tostarp lēnāk lidojošos, kurus parasti ir grūtāk konstatēt ar radaru palīdzību. Saskaņā ar Sosāra teikto, ražotāja solītā radaru uzticamība un vienkāršā apkope Igaunijai laika gaitā būs ievērojams ietaupījums.

Radari Igaunijai tiks piegādāti 2024.-2025.gadā, un darījuma vērtība netiek izpausta.

Lasiet arī: Igaunijā pierobežas reģionos ierobežota saules paneļu uzstādīšana

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas