Igaunija pievienojas prasībai liegt Krievijas sportistiem dalību olimpiādē

Igaunijas kultūras ministre Pireta Hartmane (Piret Hartman) parakstījusi 35 valstu amatpersonu kopīgo paziņojumu, kurā teikts, ka nav iemeslu, lai ļautu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt olimpiādē, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Kopīgajā paziņojumā uzsvērts, ka Krievijas agresija Ukrainā joprojām turpinās, un situācija arvien pasliktinās. Ministri izcēluši solidaritāti ar Ukrainas sportistiem, kuru treniņu vietas ir iznīcinātas, un kuriem nācies vai nu pamest valsti vai doties karot pret agresoru, un daudzi ukraiņu sportisti zaudējuši dzīvību, aizstāvot valsti. Tādēļ ziņojumā teikts, ka «nav iemesla atkāpties no 2022.gada 28.februāra lēmuma, ar kuru Starptautiskā olimpiskā komiteja izslēdza Krievijas un Baltkrievijas sportistus no piedalīšanās olimpiādē.»

Ministri norādīja, ka Krievija ar savu rīcību ir pārkāpusi Olimpiskā pamiera nosacījumus, kurus kopš 1993.gada atbalsta ANO Ģenerālā asambleja.

Hartmane sacīja: «Eiropas sirdī, Ukrainā, turpinās Krievijas agresija. Kopā ar līdzīgi domājošām valstīm mēs jau kopš kara sākuma esam skaidri parādījuši savu nostāju.

Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nav vietas līdzās mūsu sportistiem uz kopīgas starta līnijas. Igaunijas nostāja šajā jautājumā nav mainījusies.

Mums jāturpina darīt visu, kas ir mūsu spēkos, lai panāktu, ka sportisti no agresorvalstīm neatgriežas olimpiādē.»

Ministre norādīja, ka pastāv nopietnas bažas par sportistu neitralitāti pat tad, ja viņi, saskaņā ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) noteikumiem, sacenšas zem neitrāla karoga. Sportistus joprojām finansē un atbalsta valsts, no kuras viņi nāk. Tāpat izcelta ciešā saikne starp sportistiem un armiju, jo īpaši Krievijā. Paziņojumā teikts, ka Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nevar atļaut piedalīties olimpiādē, kamēr nav atrisināts šis jautājums, kā arī, kamēr nav skaidras izpratnes par dzīvotspējīgu neitralitātes modeli.

Paziņojuma autori uzsver: «Ņemot vērā, ka SOK informējusi, ka galējais lēmums vēl nav pieņemts, mēs aicinām SOK meklēt atbildes uz jautājumiem, kuri radušies visām valstīm, un aicinām apdomāt šo ieteikumu. Mēs vēlamies piebilst, ka iespēja atgriezt sportistus startautiskajā sporta kopienā ir Krievijas un Baltkrievijas rokās, vienkārši beidzot karu, ko tās sāka.»

Kopīgo paziņojumu paraktījušas 25 Eiropas Savienības valstis, kā arī Kanāda, Īslande, Japāna, Dienvidkoreja, Lihtenšteina, Norvēģija, Jaunzēlande, Lielbritānija un ASV. Šīs valstis Tokijas olimpiskajās spēlē kopā ieguva 50% no medaļām, savukārt ziemas olimpiādē Pekinā – 80% medaļu.

Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 2024.gada 26.jūlija līdz 11.augustam.

Lasiet arī: Igaunija piedalīsies olimpiskajās spēlēs; Latvija apsver iespēju tās boikotēt

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas