Krievijas iebrukuma gadadienā var palielināties DDoS uzbrukumu intensitāte

Piektdien, 24.februārī, kad apritēs gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumu intensitāte varētu palielināties, brīdina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv pārstāve Madara Krutova.

Viņa norādīja, ka Cert.lv sadarbībā ar partneriem pastiprināti uzraudzīs kibertelpā notiekošo. Vienlaikus viņa aicina iedzīvotājus būt pacietīgiem, ja kāds resurss piedzīvos lēndarbību vai īslaicīgi nebūs pieejams.

Krutova atzīmēja, ka kopumā gada sākums kibertelpā – no kiberuzbrukumu skatu punkta – vērtējams kā salīdzinoši mierīgs, bez nozīmīgiem incidentiem ar ilgtermiņa ietekmi.

Februārī novērotas vairākas apjomīgas pikšķerēšanas kampaņas bankas Citadele vārdā,

kur pamatā krāpnieku mērķis bija iegūt lietotāju piekļuves datus, panākot, ka pats lietotājs tos ievada viltus mājaslapā. Atsevišķos gadījumos tika saņemta informācija arī par inficētiem pielikumiem. Īsi pirms Valentīndienas vairākas ārvalstu vēstniecības Latvijā saņēma mērķētus e-pastus ar saiti inficēta faila lejupielādei. Neviens no Cert.lv identificētajiem saņēmējiem uzbrukumā necieta.

Cert.lv pārstāve norādīja, ka Krievijas agresīvo politiku atbalstošo kiberaktīvistu uzbrukumi kampaņveidīgi turpinās. Arī februārī novēroti DDoS uzbrukumi vairākiem valsts iestāžu resursiem. Uzbrukumi tika veiksmīgi atvairīti sadarbībā ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs un tehnoloģiju uzņēmumu SIA tet un neradīja ilgstošus traucējumus to pakļauto sistēmu darbībai.

Cert.lv ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, un tās uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un .lv domēna vārdu zonā.

Lasiet arī: Pērn – intensīvākais uzbrukumu periods visā Cert.lv vēsturē

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas