Igaunijā plāno paaugstināt PVN likmi tūristu mītnēm

Tā vietā, lai atceltu PVN maksājumus tūristu mītnēm, koalīcija apsver nodokļa likmes celšanu, un lēmums ietekmēs arī PVN preses izdevumiem, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Daļa no valdības izstrādātā nodokļu reformas plāna paredz atteikties no pašreizējās 9% PVN likmes tūristu mītnēm, un pēc 2025.gada to celt līdz 22%. Finanšu ministrs Marts Verklaevs (Mart Võrklaev) sacīja, ka mītņu pārvaldītāju un īpašnieku satraukums ir saprotams, īpaši ņemot vērā to, cik smagi sektoru skāra Covid-19 pandēmija. Viņš piebilda, ka nodokļu likumprojekts ir nodots parlamentam un jau ticis izskatīts pirmajā lasījumā: “Esmu to prezentējis, un daudziem deputātiem bija jautājumi un radās bažās. Cik man zināms, Finanšu komisija atkal tiksies ar partijām. Process virzās, visi ir iesaistīti un labojumu gala termiņš ir 31.maijs. Redzēsim, kas sekos.”

Verklaevs norādīja, ka galvenais diskusiju jautājums ir tas,

kā pānākt, lai nodokļa likme pieaug, bet lai šis process nebūtu pārāk straujš.

Tūrisma sektora pārstāvji rosinājuši 12% PVN likmi kā iespējamo variantu. Finanšu ministrs sacīja, ka šobrīd nav iespējams runāt par konkrētiem skaitļiem, tomēr skaidrs, ka rezultāts būs starp 9% un 22%, un būs nepieciešams panākt kompromisu.

Eiropas Savienības valstīs drīkst būt spēkā divas PVN likmes. Igaunijā pašlaik galvenā ir 9% likme, un atsevišķās sfērās tiek piemērota 5% PVN likme. Zemākā likme ir piemērota arī preses izdevumiem. Ministrs norādīja, ka gadījumā, kad pieaug PVN tūristu mītnēm, tam būtu jāpieaug arī citām precēm un pakalpojumiem tajā pašā grupā, piemēram, medicīnas precēm. Verklaevs gan personīgi uzskata, ka mainīt PVN medikamentiem nav laba ideja.

Paliek iespēja atteikties no 5% PVN likmes, kas kopš 2022.gada augusta tiek piemērota preses izdevumiem. Ministrs skaidroja: “Esam veikuši aprēķinus no valdības un Finanšu ministrijas puses, lai saprastu, ko tas nozīmē skaitļos. Mēs cieši sadarbojamies, un rūpīgi apsveram šo jautājumu.”

Saskaņā ar Igaunijas Finanšu ministrijas aprēķiniem, strauja PVN likmes celšana uz 22% rada noteiktus riskus, piemēram, var samazināties tūristu skaits. Tomēr ministrs norādīja, ka valsts ir saskatījusi papildus ienākumu iespēju, un, visticamāk, nāksies rast kompromisu. Turklāt jāņem vērā arī preses pārstāvju satraukums par viņiem piemērotās PVN likmes celšanu.

Lasiet arī: Igaunijā gaidāmas izmaiņas transportlīdzekļu nodokļu sistēmā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas