Igaunija plāno samazināt papīra čeku izsniegšanu

Igaunijas Ekonomikas ministrija plāno līdz 2025.gadam aizstāt lielāko daļu papīra čeku ar digitālajiem, lai padarītu to izsniegšanu videi draudzīgāku, izstrādājot likumprojektu ar mērķi grozīt patērētāju tiesību aizsardzības likumu, kas paredz pirkumu čeku un rēķinu izsniegšanu, lai samazinātu nevajadzīgu drukātu čeku un pa pastu sūtītu papīra rēķinu skaitu, veicinot digitālas alternatīvas, pirmdien, 5.augustā, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Pašlaik likums paredz, ka tirgotājiem ir jāizsniedz čeks, ja pirkuma summa pārsniedz 20 eiro. Saskaņā ar ierosinātajām izmaiņām šī prasība tiktu atcelta.

Ministrija uzskata, ka tam būs pozitīva ietekme uz vidi: plašāks projekta mērķis ir

samazināt tirgotāju ietekmi uz vidi un mudināt patērētājus atteikties no papīra čekiem un rēķiniem.

Likumprojekta paskaidrojuma rakstā uzsvērts, ka noteikumi par čekiem un rēķiniem, kas pēdējo reizi atjaunināti 2015.gadā, ir jāpārskata, ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un patērētāju uzvedības izmaiņas.

Tajā norādīts, ka tirgotāji tagad izvērtē savu ietekmi uz vidi un var izsniegt rēķinus, izmantojot SMS, vai uzglabāt čekus mobilajās lietotnēs – iespējas, kas 2015.gadā nebija plaši pieejamas.

Atjauninātais likums noteiks, ka tirgotājiem papīra čeki jāizsniedz tikai par maksājumiem skaidrā naudā un netiek izmantota lojalitātes karte, vai, ja tiek izmantota lojalitātes karte, kas neļauj saglabāt patērētāja pirkumu vēsturi divus gadus.

Lai gan tirgotājiem vairs nebūs obligāti standartā jāizsniedz čeki, patērētāji joprojām varēs pieprasīt papīra čeku pirkuma brīdī, un tirgotājiem tā būs jāizsniedz vai nu papīra formā, vai digitāli ar patērētāja piekrišanu.

Ja izmaiņas tiks pieņemtas, tās stāsies spēkā nākamā gada 1.jūlijā.

Lasiet arī: ES ceļu policija uzsāk ātruma kontroles kampaņu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas