Igaunijā policistiem ik nedēļu nākas apsvērt ieroča izmantošanu

Igaunijā gandrīz katru nedēļu ir situācijas, kad policistiem savu pienākumu pildīšanas laikā nākas domāt par ieroču lietošanu, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Tiesa, Policijas un robežsardzes Īpašās reaģēšanas vienības Ziemeļu prefektūras vadītājs Armins Sārits (Armin Saarits) norādīja, ka no ieročiem reāli tiek izšauts tikai dažas reizes gadā. Sārits radioraidījumam Vikerhommik 3.jūlijā sacīja: “Par dienesta ieroču potenciālu lietošanu tiek ziņots ik nedēļu, jo Igaunijā liela problēma ir lielais gāzes un starta pistoļu daudzums, kas izskatās tāpat kā īsts ierocis.”

Tomēr Sārits uzsvēra, ka dienesta ieroča izvilkšana no maksts vēl netiek uzskatīt par ieroča lietošanu. Viņš skaidroja, ka pirms 10 – 15 gadiem tika ziņots par apmēram desmit reizēm, kad no dienesta ieroča izšauts, tagad tās ir tikai viena vai divas reizes gadā: “Tas nozīmē situācijas, kad policijas pārstāvis ir raidījis šavienu ar nolūku nodarīt kaitējumu mērķim vai novērst uzbrukumu.”

Sārits aicināja iedzīvotājus izvairīties no draudēšanas policistiem ar ierocim līdzīgiem priekšmetiem,

un norādīja, ka saspringtās situācijas policistam var būt neiespējami sekundes simtdaļā novērtēt, vai ierocim līdzīgais objekts ir īsts šaujamierocis, vai arī rotaļlieta, gāzes pistole vai starta pistole.

Policijas pārstāvis sacīja, ka policistu spēcīgākais ierocis jebkurā gadījumā ir ass prāts un ļoti labas komunikācijas prasmes. “Tomēr, kad runa ir par ļoti saspringtām, dinamiskām vai bīstamām situācijām, jebkuram policistam ir jābūt gatavam izmantot ieroci, ja tas nepieciešams. Mēs ik dienu pie tā strādājam, mums ir ļoti intesīvas apmācību programmas. Policisti kārto šaušanas pārbaudījumus, un katru dienu tiek gatavoti sarežģītām situācijām, kad var nākties lietot ieroci.”

Sārits piebilda, ka

policisti arī tiek regulāri apmācīti darbam konflikta situācijās, un nepieciešamības gadījumā ir pieejams psiholoģiskais atbalsts.

Igaunijas policija ikdienā uzrauga situāciju publiskajā telpā un interneta vidē, lai novērstu nemieru veidošanos ielās. Sārits piebilda, ka Igaunijas sabiedrība ir stabila un cilvēki – mierīgi, un pagaidām nekas neliecina par iespējamiem dumpjiem.

Lasiet arī: Nemieri Francijā: Kādēļ policija pielieto ieročus?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas