Nemieri Francijā: Kādēļ policija pielieto ieročus?

17 gadus vecā pusaudža nāves satiksmes pārbaudes laikā aizsākusi vardarbīgu protestu viļņus, un tas ir tikai viens no nāvējošiem incidentiem, raksta britu raidorganizācija BBC.

Francija 2017.gadā paplašināja policijas tiesības pielietot šaujamieročus pārbaužu laikā, un šobrīd policijai atļauts izmantot šaujamieročus piecos gadījumos. Viens no tiem ir, kad automašīnas vadītājs vai pasažieri ignorē policijas prasību apstāties un rada apdraudējumu virsniekam vai citu personām.

Francijas cilvēktiesību ombuds uzsācis izmeklēšanu par 17 gadus vecā Nahela slepkavību, un tā ir jau sestā šāda veida lieta kopš kopš 2022.gada sākuma. Šāvienu raidījušajam policistam izvirzīta apsūdzība slepkavībā.

Nemieri Francijā nav nekas neparasts, īpaši attālākajās piepilsētās ar augstāku noziedzības un bezdarba līmeni, un policija ziņo par arvien pieaugošu vardarbību. 2016.gadā, pēc tam, kad Parīzes pievārtē jauniešu grupa apmētāja patruļas automašīnu ar degmaisījuma bumbām,

policijas virsnieks guva tik smagus apdegumus, ka tika pieņemts lēmums izraisīt mākslīgo komu, lai sadziedētu ievainojumus.

Policijas arodbiedrības protestēja un pieprasīja stingru valdības atbildi.

Tā laika iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs (Bernard Cazeneuve) pēc tam apņēmās mainīt likumu par ieroču pielietošanu, un 2017.gada martā tika pieņemti labojumi, kas paplašināja situāciju skaitu, kad policija drīkst izmantot šaujamieročus.

Alžīriešu izcelsmes pusaudzis Nahels tika nošauts 27.jūnijā, kad nepakļāvās policijas prasībām apturēt automašīnu. Policisti vēlāk liecināja, ka bojāgājušais vairākkārtīgi pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus un apdraudēja kājāmgājējus. Apsūdzētā policista advokāts 29.jūnijā norādīja, ka viņa klients ir atdevis savu ieroci, un piebilda, ka policists rīkojās saskaņā ar likumdošanu.

Pērn veikts pētījums parāda, ka

kopš izmaiņu veikšanas likumā ir daudzkāršojies to gadījumu skaits, kad policija pielietojusi šaujamieročus satiksmes pārbaužu laikā.

Kritiķi argumentē, ka nāvējoši starpgadījumi ir tiešs rezultāts mainītam likumam, kurš, pēc to domām, ir pārāk brīvi formulēts, jo ļauj policistiem noteikt, kad tiek radīts risks.

Francijas nevalstiskās organizācijas Cilvētiesību līga vadītājs Henrijs Leklērs (Henri Leclerc) norādījis, ka likums dodot policistiem likuma aizsardzību šaujamieroču lietošanai. Citi iet vēl tālāk, un kāds galēji kreisais franču politiķis nosaucis to par likumu, kas “dod tiesības nogalināt”.

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns (Gérald Darmanin) noraidījis kritiku un sacījis, ka policijas nogalināto personu skaits ir samazinājies. Tomēr pētnieciskā medija Basta informācija liecina par pretējo, un nogalināto personu skaits no 27 2017.gadā ir pieaudzis līdz 52 2021.gadā.

Kaznēvs aizstāvējis likumu, norādot, ka tas nebūt nedod policistiem tiesības šaut jebkurā brīdī.

Bijušais iekšlietu ministrs laikrakstam Le Monde sacīja, ka likums nevar tikt vainots par profesionālisma vai apmācību trūkumu.

Arodbiedrības Unsad-Police ģenerālsekretāra vietnieks Tjerī Klērs (Thierry Clair) BBC sacīja, ka tas, vai ierocis šajā gadījumā lietots likumīgi, tiks noteikt izmeklēšanas laikā. Viņš teica: “Galvenais ir rīcības atbilstības apdraudējuma apjomam. Piemēram, kāda no lietām attiecas uz transportlīdzekļa apturēšanu, kura vadītājs un pasažieri nesadarbojas, un kura tālāka dalība satiksmē rada risku apkārtējiem. Starpgadījumus, par kuru runājam, un kura laikā tika izmantots ierocis, varētu ietilpt šajā kategorijā.”

Lasiet arī: VIDEO| Francijā vardarbīgu nekārtību gaitā aizturēti vairāk nekā 700 cilvēki

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas