Igaunija testēs jaunu draudu izziņošanas sistēmu

Turpmāko divu gadu laikā Igaunijas Iekšlietu ministrija testēs jaunu sistēmu “Taskusireen” (“Kabatas sirēna”), kas uz viedtālruņiem sūta paziņojumus par draudiem, nepaļaujoties uz mobilo sakaru operatoru tīkliem, un var sūtīt ziņojumus, arī tad, ja nedarbojas mobilie sakari, brīdinot lietotājus ar skaņu, gaismu un vibrāciju pat tad, ja tālrunis ir klusajā režīmā, trešdien, 17.jūlijā, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Kadi Lūta-Kallasa (Kadi Luht-Kallas), “Taskusireen” projekta vadītāja, sacīja, ka atkarībā no situācijas ir loģiski izmantot dažādus kanālus, lai informētu iedzīvotājus par briesmām.

Viņa sacīja, ka mērķis ir noskaidrot, vai uz 5G tehnoloģiju balstīta pārraide ir piemērota brīdinājumu pārraidei. Ja projekts būs veiksmīgs, šī tehnoloģija varētu ievērojami uzlabot Igaunijas valsts draudu izziņošanas sistēmas efektivitāti, precizitāti un ātrās brīdināšanas spēju, viņa piebilda.

Šāds risinājums vēl netiekot izmantots nekur citur pasaulē,

un pašreizējos drošības apstākļos tam varētu būt eksporta potenciāls.

Igaunija kopš 2022.gada izstrādā valsts brīdināšanas sistēmu. Tā tikšot ieviesta līdz gada beigām.

Kopš 2023.gada tālruņiem bīstamajā zonā ir iespējams saņemt īsziņas. Brīdinājumi tiks pārraidīti arī pa igauņu sabiedrisko radio, televīziju, portāliem, un brīdinājumus varēs saņemt arī ar lietotnes “Ole Valmis!” un izstrādes stadijā esošās lietotnes “eesti.ee” starpniecību.

Turklāt šoruden Igaunija piedalīsies Eiropas Savienības (ES) izmēģinājuma projektā, kurā tiks pārbaudīta iespēja nosūtīt brīdinājumu ierīcēm, izmantojot atrašanās vietas informāciju no Galileo satelīta.

Projekts “Taskusireen” ilgs 24 mēnešus, un tā budžets ir 1,25 miljoni eiro. Finansējums tiek piešķirts no ES kohēzijas politikas līdzekļiem, kurus sadalīja valdība.

Valsts sekretārs Taimars Pēterkops (Taimar Peterkop) sacīja, ka ir ārkārtīgi svarīgi, lai paziņojumus par draudiem varētu saņemt vairākos veidos.

Lasiet arī: Aptauja: vairāk nekā 60% Igaunijas iedzīvotāju ir gatavi aizstāvēt valsti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas