Igaunijā top liberāla valdība, EKRE apstrīd vēlēšanu rezultātus

Uzvarot Valsts domes (Riigikogu) vēlēšanās, Reformu partija tagadējās premjeres Kajas Kallasas vadībā ir sākusi veidot koalīciju ar citu liberāļu partiju – Igaunija 200 – un sociāldemokrātiem. Savukārt Igaunijas Konservatīvā tautas partija sludina, ka tai vēlēšanās ar e-biļeteniem tikusi «nozagta uzvara».

Kallasas otrajai valdībai paredzams stabils vairākums ar 60 balsīm (reformistiem būs 37 mandāti, Igaunijai 200 – 14, Sociāldemokrātu partijai – 9). Pavisam Valsts domē ir 101 deputāta vieta. Kā skaidro reformisti,

partneru izvēli pamato Visu triju vienota nostāja drošības, tautas finansiālās labklājības un zaļās pārejas politikā.

EKRE – tieši attaisnojot savu vēlmi būt «Igaunijas trampistiem» – jau vēlēšanu dienā draudēja, ka neatzīs vēlēšanu rezultātus, ja tie neapliecinās nacionālpopulistiskās partijas uzvaru. Tās priekšsēdētājs Martins Helme vēlēšanu naktī medijiem deva solījumu apstrīdēt tiesā tos vēlēšanu rezultātus, kas iegūti, saskaitot elektroniskajā balsojumā nodotās balsis. Viņa ieskatā, šādi e-biļeteni vispār varētu būt nepārbaudāmi un tas apdraudot konstitucinālo kārtību.

Kad vēlēšanas tika slēgtas un sākas iecirkņos nodoto balsu skaitīšana, EKRE sākotnēji publicētajos rezultātos izrāvās līderos un jau sāka justies kā uzvarētāja. [Līdzīgas pārsteidzības ne reizi vien ir piedzīvotas arī mums, skaitot Saeimas vēlēšanu balsis.] Turklāt vispirms tika skaitītas balsis, kas nodotas Igaunijas provincē, kur partijai ir «elektorālā bāze». Taču, kad tika pieskaitīti e-biļeteni, kuru bija vairāk kā puse no visiem nodotajiem, par uzvarētāju kļuva Reformu partija. 

Tādēļ valsts prezidents jutās spiests pat aicināt politiskās partijas mākslīgi nekavēt laiku ar vēlēšanu oficiālo rezultātu apstrīdēšanu, lai Igaunijai ātrāk izveidotu rīcībspējīgu valdību. Savukārt valsts Vēlēšanu dienests paziņoja, ka ir gatavs sniegt EKRE visu tās pieprasīto informāciju par e-balsošanu. 

Taču EKRE vienlaikus bija gatava tam, ka – ar jebkuru reāli iespējamo vēlēšanu rezultātu – tai būs jāpaliek opozīcijā, citām lielākajām partijām šos «trampistus» boikotējot. Īpaši – pēc aizdomām par EKRE saistību ar Vāgnera grupas pārstāvjiem. 

Lasiet arī: Igaunijas parlamenta rekordvēlēšanās uzvar Reformu partija un Kaja Kallasa

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas