Igaunijā ziņo par pēdējo gadu laikā pirmo lokālo masalu saslimšanas gadījumu

Šonedēļ Igaunijas Veselības pārvalde ziņojusi par apstiprinātu masalu saslimšanas gadījumu Harju apriņķī Igaunijā. Inficētā persona ir pieaugušais, kurš nesen nav ceļojis uz ārzemēm, kas liecina, saslimšana ar masalām ir vietēja mēroga, trešdien, 7.februārī, ziņo Igaunijas medijs ERR News.

Kā norādījusi Veselības pārvalde, persona, kas saslimusi ar masalām, bija vakcinēta pret masalām bērnībā 60.gadu beigās ar vienu vakcīnas devu.

Veselības pārvalde izmeklē šo gadījumu un uzrauga iespējamos tuvos kontaktus, jo īpaši personas darbavietā, ņemot vērā to, ka persona strādā bērnudārzā, taču papildu inficēšanās ģimenes locekļu vidū vai darba vietā līdz šim neesot konstatēta.

Veselības aprūpes darbinieki tikuši brīdināti būt modriem attiecībā uz pacientiem ar izsitumiem, jo

nevar izslēgt slēptu masalu izplatīšanās iespējamību vietējā mērogā.

Igaunijā saslimšana ar masalām galvenokārt bijusi saistīta ar saslimšanu ceļojumos. Piemēram, 2023.gadā tika ziņots par četriem ievestiem gadījumiem, kad personas inficējās Taizemē, Vācijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Līdz šim nebija konstatēti izplatīšanās gadījumi vietējā mērogā. Pēdējais gadījums, kad infekcija tikusi atklāta lokāli bija 2019.gadā.

Veselības pārvaldes Infekcijas slimību epidemioloģijas nodaļas galvenā speciāliste Irina Filippova sacīja, ka Igaunijā arvien mazāk vecāku izvēlas vakcināciju, tādējādi vismaz 30 000 bērnu ir pakļauti riskam. Taču pieaugušajiem ir ieteicama atkārtota vakcinācija, jo īpaši tiem, kas dzimuši laikā no 1980. līdz 1992.gadam, kuri vakcinējās ar Krievijas izcelsmes masalu vakcīnu.

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu izraisīta slimība, turklāt viena inficēta persona var inficēt vairākus nevakcinētus cilvēkus. Masalu simptomi ir drudzis, kas pārsniedz 40 grādus pēc Celsija, smalki sarkani izsitumi un palielināti limfmezgli. Komplikācijas var būt ausu, plaušu vai smags smadzeņu audu iekaisums, kas var apdraudēt dzīvību.

Lasiet arī: Masalas Eiropā: strauji pieaugot saslimšanas gadījumiem, PVO aicina veikt vakcināciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas