Igaunijas dīzeļdegvielas cena pirms nodokļiem visaugstākā ES

Ziņu portāla “Postimees” piektdien, 16.augustā, publicētajā cenu salīdzinājumā tika konstatēts, ka, atskaitot akcīzes nodokli, dīzeļdegvielas cenas Igaunijā ir visaugstākās Eiropas Savienībā (ES), bet 95.markas benzīna cenas Igaunijā ir otrās augstākās ES, ziņo Igaunijas medijs ERR.

“Neskatoties uz to, ka mūsu degvielas akcīzes nodoklis ir ievērojami zemāka nekā Somijā, šonedēļ vairākās ziemeļu kaimiņvalsts degvielas uzpildes stacijās varēja iegādāties lētāku benzīnu,” savā pētījumā norāda portāls.

Degvielas uzpildes staciju tīkla “Circle K Eesti” degvielas cenu noteikšanas vadītājs Indreks Sass (Indrek Sass) medijam skaidroja, ka augstās cenas Igaunijā skaidrojamas ar to, ka Igaunijai nav savas naftas pārstrādes rūpnīcas, tāpēc visa degviela ir jāimportē un jāuzglabā valstī, kas rada papildu izdevumus un ietekmē degvielas izmaksas.

Turklāt enerģētikas sektora uzņēmuma “Alexela” enerģijas pārdošanas jomas vadītājs Tarmo Kārsna (Tarmo Kärsna) uzsvēris, ka loģistika būtiski ietekmē cenu noteikšanu valstīs, kurās nav naftas pārstrādes rūpnīcu.

Viņš piebildis, ka Baltijas valstīs cenas var salīdzināt ar Lietuvu, kurai Mažeiķos ir naftas pārstrādes rūpnīca un arī ir degvielas cenas zemākas.

“Postimees” veiktais salīdzinājums arī atklāja, ka Igaunijā benzīns, ieskaitot akcīzes nodokli, patērētājam ir litrā ir dārgāks nekā daudzās turīgākās Eiropas valstīs, piemēram, Austrijā un Beļģijā.

Lasiet arī: “Karlsons” saldējumam būs jauns dizains un garša

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas ārlietu ministrs Landsberģis nonācis nepatikšanās par villas iegādi Grieķijā Ukrainas kara sākumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas