Igaunijas parlamenta vēlēšanās necili startējusī Tēvzeme ir partiju reitinga līderis

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo, ka šajā nedēļā – ar 26% aptaujāto atbalstu – par valstī populārāko politisko spēku ir kļuvusi nacionālkonservatīvā partija Tēvzeme (Isamaa).

Savukārt Ziemeļu kaimiņvalsts likumdevēja – Valsts domes (Riigikogu) vēlēšanās, kas notika martā, tā saņēma tikai desmit mandātus. Turklāt partija atrodas opozīcijā. Iespaidīgs izrāviens sabiedrības simpātiju piesaistē tika panākts mēneša laikā, jo oktobrī Tēvzemes reitings uzrādīja 16%.

Šie ir pētījumu centra Turu-uuringute AS jaunākās aptaujas dati. Tā konkurentam – Norstat – veiktās respondentu izvaicāšanas rezultāti ir atšķirīgi, taču arī apliecina Tēvzemes panākumus. [Norstat dati un reitingu informatīvais “fons” atrodas šeit]. 

Savukārt vēlēšanu uzvarētāja [37 mandāti no 101] – premjeres Kajas Kallasas (Kaja Kallas) vadītā Reformu partija ir nokritusi uz trešo vietu ar 18% atbalstītāju (oktobrī – 23%). Otrajā pozīcijā palika opozīcijas kareivīgākais spēks – populistiskā Igaunijas Konservatīvā tautas partija (EKRE) ar 21% atbalstu. Tai pirms mēneša bija 19% reitings.

Galvaspilsētā ietekmīgās “krieviskās” Centra partijas, kas arī atrodas Rīgikogu opozīcijā, atbalsts ir samazinājies līdz 11% (oktobrī tai bija 14%). Valdībā ietilpstošās Sociāldemokrātiskā partijas atbaltītāju loks [10%] palicis nemainīgs. Turpina sarukt vēlēšanu debitantes – partijas Igaunija 200 (Eesti 200), kas tajās guva 14 mandātus – reitings: 8% oktobrī, 5% tagadējā aptaujā.

Igaunijā tradicionālais sabiedriskās domas aptauju aprēķins liecina: kopējais

atbalsts koalīcijas partijām novembrī samazinājies līdz 33%,

salīdzinot ar 41 procentu iepriekšējā mēnesī. Tikmēr kopējais opozīcijas partiju atbalsts novembrī bija 58%, bet oktobrī – 49% procenti. Novembra aptauja tika veikta laikā no 26.oktobra līdz 6.novembrim. Kopumā visā valstī tika aptaujāti 899 Igaunijas iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem.

BNN piebilde. Iespaidīgie aptauju rezultāti varētu Tēvzemes politiķus iekārdināt iesaistīties EKRE kategoriskajos centienos izgāzt nākamā gada budžeta pieņemšanu, kas varētu novest pie Rīgikogu atlaišanas un jaunām vēlēšanām. Taču līdz šim partijas līderis Urmass Reinsalu (Urmas Reinsalu) šim kārdinājumam neļaujas. EKRE parlamentā sarīkoto budžeta obstrukciju – sēžu mākslīgu paildzināšanu ar debatēm, milzīga skaita priekšlikumu iesniegšanu – viņš medijiem nosauca par “nereālistisku blefu“. 

Lasiet arī: Partiju reitingos JV atgriežas līderpozīcijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas