Igaunijas premjerpartiju apsteidz arī Tēvzeme, vēsta Norstat aptauja

Ziemeļu kaimiņvalstī joprojām populārākā partija ir Igaunijas Konservatīvā Tautas partija (EKRE), kuras atbalsts jau divus mēnešus ir saglabājies 23–24% robežās. Savukārt partijas Tēvzeme atbalsts turpināja pieaugt jau desmito nedēļu pēc kārtas, arī tai reitingos apsteidzot Reformu partiju.

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo: pētījumu centra Norstat jaunākā aptauja, publicēta šonedēļ, uzrāda, ka populistisko un eiroskeptisko EKRE atbalsta 23,2% sociologu uzrunāto vēlētāju, bet 20,2% simpatizē nacionālkonservatīvajai partijai Tēvzeme (Isamaa). Tās abas ir Igaunijas parlamenta – Valsts domes (Riigikogu) – opozīcijas partijas. Savukārt premjeres Kajas Kallasas (Kaja Kallas) vadīto Reformu partijai ir 20% reitings.

Šo skaitļu dramatismu apliecina tas, ka martā notikušajās Rīgikogu vēlēšanās Reformu partija saņēma (no pavisam 101) 37 mandātus, EKRE – 17 mandātus, bet Tēvzeme izveidoja parlamenta mazāko frakciju ar astoņiem mandātiem. “Ekreisti” pirmo reizi apsteidza reformistus jūnijā, pēc tam septembrī, kad kļuva par stabiliem reitingu tabulas līderiem. Tēvzemiešiem tas izdevās tagad.

Atbalsts Tēvzemei, kas pēdējo desmit nedēļu laikā pieaudzis par 10,4 procentpunktiem, ir augstākajā līmenī kopš 2019.gada sākuma. [EKRE vadība norāda, ka tas tiek panākts uz liberālo – Reformu un Igaunija 200 – atbalstītāju sarukuma rēķina.]

Šos panākumus pat vēl pārliecinošāk apstiprina arī Norstat konkurents

– pētījumu centrs Kantar Emor. Savukārt partijas līderis Urmass Reinsalu (Urmas Reinsalu) ir citā Norstat veiktā aptaujā atzīts par vēlamāko kandidātu Igaunijas premjera amatam. 

Atbalsts Reformu partijai, kas pēdējo sešu nedēļu laikā ir samazinājies par 5,9 procentpunktiem, ir tā zemākais līmenis kopš 2019. gada sākuma, kad Norstat sāka aptaujas par politiskajām partijām. [Reformu partijas un tās līderes “oficiālais viedoklis” pastāv uz to, ka popularitātes kritumā ir vainojami tikai jaunievedamie nodokļi valsts finanšu stabilizācijai un ka tas “nav nekādi saistīts” ar Kajas Kallasas ģimenes skandālu, par ko vairāk šeit. Taču sabiedriskās domas aptaujās apmēram divas trešdaļas respondentu ir izteikušies, ka premjertei būtu jāatkāpjas.]

Aiz pirmā trijniekā seko populistiskā Centra partija (14,6 procenti, tai ir 16 deputātu vietas), kas atrodas opozīcijā, un abas pārējās valdības partijas – sociāldfemokrāti (10,4 procenti) un Igaunija 200 (Eesti 200 – 6,4 procenti). Nedēļas laikā atbalsts nevienai no pirmajām trim partijām būtiski nemainījās.

Aptauja liecina, ka valdības koalīcijas partijas kopumā atbalsta 36,8 procenti aptaujāto Igaunijas pilsoņi, bet opozīcijas partijas – 58 procenti respondenti.

Jaunākie rezultāti attiecas uz vēlēšanu periodu no 3. līdz 27.oktobrim, un kopumā tika aptaujāti 4002 Igaunijas pilsoņi balsstiesības vecumā.

Sabiedrības pētījumu institūts (MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut) un Norstat Eesti AS aptauju dalībnieki katru nedēļu par viņu izvēlēm partijām sniedz savus secinājumus, pamatojoties uz pēdējo četru nedēļu aptauju apkopotajiem rezultātiem.

Lasiet arī: Partiju reitingos JV atgriežas līderpozīcijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas