Igaunijas premjeres vīra bizness izvēršas politiskā skandālā, prasa viņas demisiju

Ziemeļu kaimiņvalsti uzjundījusī ziņa – valdības vadītājas dzīvesbiedram līdzpiederošs uzņēmums kara laikā pelna ar pārvadājumiem uz Krieviju – apaug ar detaļām un emocijām. Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo, ka SIA Stark Logistics apgrozījumam šāds bizness devis pusotru miljonu eiro. 

Atsaucoties uz laikrakstu Eesti Päevaleht, ERR ziņu portāls vēsta, ka uzņēmums – vedot uz agresorvalsti aerosolu balonus un citus metāla konteinerus – pagājušajā gadā nopelnīja 1,1 miljonu eiro, bet šogad – līdz šim gandrīz 475 000 eiro. Premjerministres Kajas Kallasas (Kaja Kallas) vīram Arvo Hallikam (Arvo Hallik) pieder 24,8% Stark Logistics kapitāldaļu.

Savukārt Kallasa, norāda sabiedriskais medijs, ir zināma kā “viena no spēcīgākajām balsīm, kas aicina uz stingrāku nostāju pret Krieviju,– salīdzinot ar dažu citu Eiropas valstu izrādīto pielaidību šajā jautājumā”. Tagad opozīcijā esošā Centra partija ir sākusi konsultācijas ar citām partijām par neizticības izteikšanu premjerei. 

Kallasas demisiju pieprasa divi lielākie Igaunijas laikraksti

Eesti Päevaleht un Postimees. [Tiem tiešām joprojām ir vērā ņemama ietekme uz sabiedrisko domu un valsts politiku – BNN.] Koalīcijas partneri prasa plašāku skaidrojumu.

Uz Krieviju kravas sūtīja Igaunijas uzņēmums Metaprint, kura līdzpašniekam pieder arī puse Stark Logistics akciju. Abi uzņēmumi ir solījuši, ka šādu biznesu pakāpenski izbeigs līdz septembrim. Tādēļ Eesti Päevaleht norāda: savukārt Krievijas OOO [SIA] AeropromMetaprint partneruzņēmums Sanktpēterburgā – pauž, ka vēlas paplašināt sadarbību.

Turklāt tas pieder Igaunijā reģistrētam uzņēmumam SIA Potala , kura īpašnieks ir Metaprint finanšu direktors Emeri Lepss (Emeri Leps, arī Latvijā zināms velosportists). Tiek norādīts, ka, Aeroprom samaksājot valstij nodokļus, tās

ar Metaprint un Stark Logistics palīdzību gūtā peļņa finansē karu pret Ukrainu.

Igaunijā savos gada pārskatos Potala sevi dēvē par mikrouzņēmumu, kura aktīvi ir mazāki par 30 000 eiro un kas būtībā ir neaktīvs – fakts, ka SIA pieder liela rūpnīca Krievijā ar aptuveni 20 miljonu eiro gada ieņēmumiem, tajos netiek minēts.

Metaprint līdzīpašnieks un izpilddirektors, Stark Logistics vairākuma akcionārs Marti Lemendiks (Martti Lemendik) ERR sacīja, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā “elektrolītiski pārklāto skārda” konteinerus ražojošais uzņēmums uz agresorvalsti ir nogādājis produkciju par gandrīz 30 miljoniem eiro. Viņš apgalvoja, ka šī materiāla, kas 27.martā iekļauts ES eksporta sankciju sarakstā, pēdējā krava uz Krieviju nosūtīta 24.martā.

ERR norāda, ka arī ziņu aģentūra Bloomberg un laikraksts Financial Times ir ziņojuši par šo pašreizējo “strīdu”. Tāpat sabiedriskais medijs ziņo, ka Igaunijas Drošības policija nav atklājusi ar premjeres vīru saistītajo uzņēmumu darbībā sankciju pārkāpumus. Savukārt šī biznesa morālos aspektus dienests nevēloties komentēt. 

Lasiet arī: Valdības partneri un opozīcija apsūdz Igaunijas premjeri divkosībā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas