Indijā sākas balsošana pasaulē vērienīgākajās vēlēšanās

Piektdien, 19.aprīlī, Indijā sākās balsošana pasaules lielākajās vēlēšanās, kurās premjerministrs Narendra Modi cīnās par vēsturisku trešo pilnvaru termiņu, ko, iespējams, veicinās valsts ekonomiskā izaugsme viņa valdīšanas laikā, viņa labklājības iniciatīvas, personīgā popularitāte un hinduistu nacionālisma idejas, ziņo Reuters.

Milzīgais pasākums, kurā piedalīsies gandrīz miljards vēlētāju, notiks septiņos posmos pasaules visblīvāk apdzīvotajā valstī vasaras kulminācijas laikā.

Vēlēšanas noslēgsies 1.jūnijā, un balsis tiks saskaitītas un vēlēšanu rezultāti paziņoti 4.jūnijā.

Piektdien lielākajā no septiņiem vēlēšanu posmiem balsos 166 miljoni vēlētāju 102 vēlēšanu iecirkņos 21 štatā un teritorijā, tostarp Tamilnādā dienvidos, Arunāčalā Pradēšā pie Himalaju kalnu robežas ar Ķīnu un visvairāk apdzīvotajā Utarpradešā ziemeļos.

Vēlētāji pie vēlēšanu iecirkņiem sāka stāvēt rindā jau krietni pirms to atvēršanas plkst. 7.00 pēc vietējā laika stingras drošības apstākļos, tostarp arī vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem bija nepieciešama palīdzība, lai nokļūtu līdz vēlēšanu kabīnēm.

Vēlēšanās premjerministra Narendras Modi Indijas Tautas partija (BJP) cīnās pret divdesmit opozīcijas partiju aliansi, kas izaicina premjerministru ar solījumiem palielināt pozitīvo rīcību, vairāk pabalstu un, kā viņi saka, nepieciešamību glābt demokrātiskās institūcijas no Modi diktatoriskā režīma.

Neraugoties uz bažām par bezdarbu, inflāciju un grūtībām lauku apvidos Indijas strauji augošajā ekonomikā aptaujas liecina, ka BJP pārliecinoši iegūs vairākumu.

Uzmanības centrā ir jautājums, vai BJP var uzlabot savu 2019.gada uzvaru un cik lielā mērā.

“Es aicinu visus balsot gribētājus … izmantot savas balsstiesības rekordlielā skaitā,” dažas minūtes pirms balsošanas sākuma vietnē “X” rakstīja Modi.

Viņš īpaši aicināja balsot jauniešus un vēlētājus, kuri balso pirmo reizi, uzsverot, ka “katrai balsij ir nozīme, un katra balss ir svarīga”.

Ja Modi uzvarēs, viņš būs tikai otrais Indijas premjerministrs, kurš tiks ievēlēts trīs reizes pēc kārtas.

Vēlēšanu galvenā tēma ir hinduistu nacionālisms, un kritiķi apsūdz Modi valdību un BJP diskriminācijā pret Indijas musulmaņu minoritāti, lai apmierinātu savus hinduistu atbalstītājus, taču gan Modi, gan BJP to noliedz.

Opozīcijas alianse INDIA vēlēšanas raksturoja kā ideoloģisku cīņu par konstitucionālo un demokrātisko principu saglabāšanu, Kongresa partijas biedriem kritizējot BJP par uzmanības novēršanu no tādiem svarīgiem jautājumiem kā bezdarbs un inflācija.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas prezidenta amata kandidātu viedokļi par aizsardzības nodokli un mācībām krievu valodā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas