Ir zināms “Škoda Vagonka” aprēķinātais sods saistībā ar jauno elektrovilcienu problēmām

Čehijas uzņēmumam “Škoda Vagonka” aprēķinātais sods saistībā ar jauno elektrovilcienu problēmām patlaban ir 267 770 eiro, stāsta AS “Pasažieru vilciens” (PV) pārstāvji.

Tostarp sods par jauno elektrovilcienu defektu nenovēršanu garantijas laikā patlaban ir 263 500 eiro, savukārt pasažieri kompensācijās ir pieprasījuši 372 eiro un kompensācija par lokomotīvju izmantošanu ir 3 898 eiro.

Vienlaikus PV pārstāvji uzsvēra, ka ar katru dienu, kad “Škoda Vagonka” kavē līgumā noteikto defektu novēršanas termiņu, soda naudas apmērs pieaug.

Kompānijā arī norādīja, ka šie sodi tiek aprēķināti un piestādīti vienu reizi mēnesī,

papildinot, ka patlaban aprēķinātajā sodā nav ietverts vilcienu piegādes kavējums, jo piegāde paredzētajā apjomā vēl nav veikta. Savukārt maksimālais līgumsods par katra vilciena nepiegādāšanu līgumā noteiktajā laikā ir 10% no tā cenas.

Tādējādi PV piestāda soda naudas rēķinus “Škoda Vagonka” par defektu novēršanas termiņa neievērošanu, rēķinus par tiešajiem zaudējumiem – pasažieriem izmaksātajām kompensācijām, kad jauno elektrovilcienu stāvokļa dēļ vilciena pienākšana vai atiešana neatbilda kustības sarakstam vai reiss tika atcelts, tiešajiem zaudējumiem – kompensācijām par lokomotīvju izmantošanu “Škoda Vagonka” elektrovilcienu tehnisko problēmu gadījumos, kā arī par līgumsodu par vilcienu nepiegādāšanu laikā.

Jau ziņots, ka satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) sagaida bargākos Čehijas uzņēmumam “Škoda Vagonka” piemērotos sodus.

Tāpat ziņots, ka Briškens ir uzdevis organizēt pilna apjoma ārēju auditu, lai izvērtētu jauno pasažieru elektrovilcienu iepirkumu procesu. Ministrs vēlas, lai tiktu vērtēta tehniskās specifikācijas sagatavošana, vilcienu pieņemšana, ekspluatācijas sākšana un iesaistīto personu atbildība.

Savukārt PV pārstāvji iepriekš skaidroja, ka garantijas laikā elektrovilcieniem konstatētie defekti piegādātājam “Škoda Vagonka” ir jānovērš noteiktā termiņā no paziņojuma saņemšanas, tostarp “A” līmeņa defekti ir jānovērš 24 stundu laikā, savukārt “B” līmeņa defekti – 72 stundu laikā.

“Par konstatēto “A” līmeņa defektu, kad vilciens nevar piedalīties kustība, var piemērot sodu 1500 eiro apmērā par katru kavēto dienu kopš termiņa, kad šos defektus vajadzēja novērst, savukārt “B” līmeņa defektiem, kas ir mazāki un netraucē vilciena kustību, var piemērot 500 eiro par katru kavēto dienu,” minēja PV valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

2023.gada decembra vidū PV sāka pasažieru pārvadājumus ar jaunajiem “Škoda Vagonka” elektrovilcieniem. Pirms tam vilcieni tika ilgstoši testēti un izmēģināti Latvijas dzelzceļa infrastruktūrā. Neraugoties uz to, jaunos vilcienus regulāri piemeklē dažādas ķibeles, tāpēc ir būtiskas problēmas ar reisu nodrošināšanu.

Pirmie divi Čehijas uzņēmumā “Škoda Vagonka” ražoto jauno elektrovilcienu vagoni Rīgā tika nogādāti 2022.gada jūnijā.

Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem. Vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām.

Visa projekta kopējās izmaksas paredzētas 257,889 miljonu eiro apmērā.

Lasiet arī: Atkāpjas “Pasažieru vilciena” padome

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas