Irānas prezidents Ibrahims Raisi iet bojā helikoptera avārijā

Irānas prezidents Ibrahims Raisi, ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahija un visi helikoptera pasažieri svētdien gāja bojā helikoptera avārijā kalnainā apvidū netālu no Azerbaidžānas robežas, sadegušās atlūzas atrodot pirmdien, 20.maijā, agri no rīta pēc nakts meklēšanas sniegputenī, paziņoja amatpersonas un valsts plašsaziņas līdzekļi, vēsta “Reuters”.

Pēc Ibrahima Raisi nāves valsts pirmais viceprezidents Mohammads Mohbers pildīs Irānas prezidenta pienākumu izpildītāja pienākumus

Irānas ziņu aģentūra ziņoja, ka “visi pasažieri, kas atradās helikopterā, kurā lidoja Irānas prezidents un ārlietu ministrs, ir gājuši bojā”,

vēstot, ka attēlos no notikuma vietas redzams, ka helikopters ietriecies kalna virsotnē, lai gan oficiālu ziņu par avārijas cēloni vēl neesot.

Valsts ziņu aģentūra norādīja, ka Raisi lidoja ar ASV ražotu helikopteru “Bell 212”.

Glābšanas komandas visu nakti cīnījās ar sniegputeni un grūti sasniedzamo apvidu, lai pirmdien agri no rīta nokļūtu līdz atlūzām.

“Atklājot avārijas vietu, helikoptera pasažieru vidū nav konstatētas nekādas dzīvības pazīmes,” valsts televīzijai sacīja Irānas Sarkanā pusmēness vadītājs Pirs Hoseins Kolivands.

Nacionālā raidorganizācija pārtrauca regulāro programmu, lai visā valstī pārraidītu lūgšanas par Raisi.

Pirmdienas agrā rītā tika pārraidīti kadri, kuros redzama glābēju komanda, kas, vadoties pēc GPS ierīcēm, cīnās ar sniegputeni kalna nogāzē. Vairākas valstis, tostarp ASV, Ķīna un ES, pauda bažas un piedāvāja palīdzību, ES piedāvājot satelītu kartēšanas tehnoloģiju glābšanas darbiem.

Avārija notika laikā, kad Irānā pieaug neapmierinātība ar virkni politisku, sociālu un ekonomisku krīžu.

Irānas garīgie valdnieki saskaras ar starptautisku spiedienu saistībā ar Teherānas strīdīgo kodolprogrammu un tās militārās sadarbības nostiprināšanos ar Krieviju, kā arī kopš Irānas sabiedrotā “Hamās” 7.oktobrī uzbruka Izraēlai, izprovocējot Izraēlas uzbrukumu Gazai, visā Tuvo Austrumu reģionā ir izcēlušies ar Irānu saistīti konflikti.

2021.gadā par prezidentu ievēlētais 63 gadus vecais Ibrahims Raisi ieviesa stingrākus morāles likumus, stingri apspieda protestus un bija pārliecinošs sarunās par kodolenerģiju. Tomēr Raisi reputāciju, iespējams, iedragāja plaši izplatītie protesti pret garīdznieku varu un nespēja panākt Irānas ekonomikas sakārtošanu, ko apgrūtina Rietumu sankcijas.

Augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei iepriekš apliecināja Irānas iedzīvotājiem, ka pēc Raisi nāves valsts lietas turpināsies bez traucējumiem.

Raisi svētdien bija ieradies Azerbaidžānas pierobežā, lai atklātu kopīgu projektu – dambja būvniecību. Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs, kurš sacīja, ka dienas sākumā bija “draudzīgi atvadījies” no Raisi, piedāvāja palīdzību glābšanas darbos.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Viļņa apsver jaunu sabiedriskā transporta sistēmas pētījuma iegādi; CB investē 120 miljonus Austrālijas vērtspapīros

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas