Itālija aizliegs laboratorijā audzētu gaļu

Itālijas labējā valdība atbalstījusi likumu, kas aizliegs laboratorijā audzētu gaļu un citus mākslīgi radītus ēdienus, lai pasargātu Itālijas ēdiena kultūras mantojumu, raksta raidorganizācija BBC.

Ja likums tiks pieņemts, tas paredzēs līdz 60 tūkstošus eiro lielu naudas sodu par pārkāpumiem.

Itālijas lauksaimniecības un ēdiena neatkarības ministrs Frančesko Lolobridžida (Francesco Lollobrigida) uzsvēra Itālijas kulinārās kultūras lielo nozīmi. Par likumu priecājas arī lauksaimnieku atbalstītāji.

Savukārt dažām dzīvnieku aizstāvju grupām tas ir trieciens. Tās saskata vairākas priekšrocības, ko sniedz laboratorijā audzēta gaļa – tā būtu risinājums dažādām problēmām, tostarp ļautu pasargāt vidi un uzlabotu ēdiena drošību.

Itālijas lauksaimnieku organizācija Coldiretti un citi lauksaimniecības lobiji pēdējo mēnešu laikā ir savākuši vairāk nekā pusmiljonu parakstu, aicinot aizsargāt dabisko pārtiku. Aicinājumu parakstījusi arī Itālijas premjerministre Džordžija Meloni (Giorgia Meloni). Zibakcijas dalībniekiem, kas pulcējās pie viņas biroja, Meloni sacīja: «Mēs varam vien svinēt kopā ar mūsu lauksaimniekiem mērus, kas ļauj tiem atrasties pirmajās rindās ne vien aizstāvot izcilību, bet arī patērētāju intereses.»

Likumprojekts tiek piedāvāts uzreiz pēc tam, kad valdība izdeva rīkojumus, kas aizliedz kukaiņu miltu lietošanu picām un pastai. Ministri kā pamatojumu saviem lēmumiem min Vidusjūras diētu, kas visā pasaulē zināma kā veselīga un dabiska. Lolobridžida, kurš ir premjerministres partijas biedrs, sacīja: «Laboratorijas produkti negarantē kvalitāti, labsajūtu un Itālijas ēdiena un vīna kultūras un tradīciju aizsardzību.»

Otdien, 28.martā, ministru apstiprinātie rosinājumi paredz

aizliegt mākslīgo pārtiku, kas radīta no dzīvnieku šūnām, tos nenokaujot, un attieksies arī uz laboratorijā iegūtu zivju gaļu un sintētisko pienu.

ASV Pārtikas un zāļu aģentūra pērn novembrī pēc «rūpīgas izpētes» atļāva izmantot laboratorijā no šūnām audzētas vistas gaļas izmantošanu pārtikā. Singapūrā jau 2020.gadā tika ļauta «mākslīgās vistas» izmantošana vistas nagetu gatavošanai. Līdz šim Eiropas Savienība nav apstiprinājusi «laboratorijas gaļas» izmantošanu pārtikā, tomēr Eiropas Pārtikas drošības aģentūra likusi noprast, ka šāda gaļa var tikt uzskatīta par daudzsološu risinājumu.

Tiek norādīts, ka Itālija nevarēs aizliegt mākslīgās gaļas pārdošanu, ja tā tiks atļauta Eiropas Savienībā, jo uz produktiem un precēm attiecas brīvās aprites noteikumi. Starptautiskā Dzīvnieku aizsardzības organizācija uzsvērusi, ka laboratorijā audzēta gaļa, lai gan veidota no dzīvnieku šūnām, ir ētiska alternatīva, kas nekaitē dabai, dzīvnieku labturībai vai pārtikas drošībai.

Piensaimnieku asociācijas Assolatte vadītājs Paolo Dzaneti (Paolo Zanetti) slavēja valdības lēmumu. Viņš laikrakstam Il Sole 24 Ore sacīja, ka piensaimnieki saskaras ar paradoksu. No vienas puses tiek prasīts investēt, lai produkts būtu dabai draudzīgāks, kamēr no otras puses bezkaunīgi investori reklamējot produktu, kas ir jebkas, tikai ne dabisks, aizsedzoties ar saukļiem par vides aizsardzību.

Lasiet arī: Kukaiņu milti Lietuvā rada jaunas sazvērestības teorijas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas