Itālijas ziemeļi piedzīvo postošus plūdus

Plūdi Itālijas ziemeļu reģionā Emīlijā-Romanjā prasījuši vairāk nekā desmit dzīvības, un izpostījuši mājas un nodarījuši milzīgus zaudējumus lauksaimniecībai, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Smagas lietusgāzes Emīlijas-Romanjas austrumu daļā izraisījušas ap 300 zemes nogruvumu, pārplūdušas 23 upes, iznīcināti apmēram 400 ceļi un applūdušas 42 apdzīvotas vietas. Reģiona prezidents Stefano Bonačini (Stefano Bonaccini) žurnālistiem sacīja, ka plūdi ir kā vēl viena zemestrīce. Viņš atsaucās uz 2012.gada zemestrīci, kas Emīlijā-Romanjā iznīcināja tūkstošiem ēku. Bonačini piezīmēja, ka kopš tā laika gandrīz viss ir atjaunots, un arī tagad viss tiks izveidots no jauna.

18.maijā lietusgāzes izraisīto plūdu dēļ bojāgājušo skaits sasniedza 13 personas.

Vietējā lauksaimniecības asociācija ziņojusi par 5000 apludinātu fermu,

to vidū ir arī augļu dārzi un kukurūzas un labības lauki. Bonačini sacīja: “Mēs jau esam aprēķinājuši zaudējumus plūdu dēļ gandrīz viena miljarda eiro apmērā, un varat tikai iedomāties, cik reizes augs šis skaitlis.”

Plūdi ir jaunākā ekstrēmo laikapstākļu izpausme, kas Itāliju skārusi pēdējā gada laikā. Tas, kas reiz bija izņēmuma gadījums, nu kļuvis par ikdienas dzīves sastāvdaļu.

Valdība solījusi reģionam papildus 20 miljonus eiro lielu ārkārtas palīdzību, papildus 10 miljoniem eiro, kas tika novirzīti iepriekšējo plūdu (kas notika vien pirms divām nedēļām) seku novēršanai.

Luksusa sporta auto ražotājs Ferrari arī paziņojis par viena miljona eiro ziedojumu.

Plūdi likuši vismaz 10 tūkstošiem cilvēku pamest mājas, savukārt tie, kas palikuši dabas katastrofas skartajās vietās, spiesti iztikt bez elektrības. Kāds no bojāgājušajiem tika aizskalots un atrasts 20 kilometrus no mājām. Ņemot vērā, ka plūdi sarāvuši ceļus, un arī dzelzceļa satiksme ir ierobežota, lidostu arodbiedrības pēc valdības lūguma vienojušās atlikt streiku, kas bija plānots 19.maijā.

Lai atvieglotu ārkārtas dienestu darbu, atceltas svētdien, 21.maijā, paredzētās F1 sacensības Imolas trasē, kas atrodas netālu no smagāk skartajām vietām.

Lietusgāzes Itālijas ziemeļos sekoja mēnešiem ilgam sausuma periodam, un zeme bija tik sausa, ka nespēja pienācīgi uzsūkt lietus ūdeni.

Lasiet arī: Portugāli pārņēmis postošs sausuma vilnis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas