Portugāli pārņēmis postošs sausuma vilnis

Pēc neierasti karsta un sausa aprīļa Portugāles teritoriju pārņēmis sausums, un amatpersonas griezušās pie Briseles, lai lūgtu atbalstu lauksaimniecības sektoram, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Apmēram 90% Portugāles teritorijas cieš no sausuma, un vismaz piektdaļā valsts sausuma efekts ir ļoti smags. Dažās Portugāles daļās situācija ir ārkārtīgi sarežģīta, un daudz grūtāka nekā šajā paša laika periodā pērn. Vissmagāk cietuši valsts ziemeļaustrumu un dienvidu reģioni, un sagaidāms, ka šādi laikapstākļi saglabāsies.

Gaisa temperatūra ir augstāka nekā šajā gadalaikā ierasts, un Portugāles meteoroloģiskā aģentūra ziņojusi, ka

2023.gada aprīlis bijis trešais sausākais un ceturtais siltākais pēdējo 92 gadu laikā.

Portugāles lauksaimniecības ministre Marija de Seū Antuneša (Maria do Ceu Antunes) 8.maijā informēja, ka laikapstākļi ietekmē lauksaimniecību un ūdens krātuves. Ministrija griezusies pie Eiropas Komisijas un sagaida spēcīgu atbalstu. Portugāles Lauksaimnieku konfederācija informēja ziņu aģentūru Lusa, ka starp sektoriem, ko sausums apdraud visvairāk, ir graudaugu audzēšana un lopkopība. Konfederācija paziņojusi, ka ganāmpulku likvidēšana var būt neizbēgama.

No agrajiem karstuma viļniem, kas pastiprina sausumu un rada plašus ugunsgrēkus, cietusi liela daļa Ibērijas pussalas, un pieaug bažas, ka līdz ar globālo sasilšanu situācija turpmāk kļūs vēl sliktāka. Arī Spānija ziņo par rekordsausu gada sākumu.

Lietus trūkums liek īpašu uzmanību pievērst ūdens apsaimniekošanai, it īpaši ap Donanas mitrājiem Andalūzijā, kurus jau tāpat apdraud klimata pārmaiņas un nelikumīgas apūdeņošanas sistēmas. Andalūzijā un Katalonijā, ko sausums ietekmē vissmagāk, ūdensapgādes rezervuāros atlikuši apmēram 25% ko kopējā tilpuma.

Lasiet arī: Eiropa ūdens krīzes priekšā; Lietuva varētu kļūt par eksportētāju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas