IVP pieprasa steidzami mainīt pašreiz pieejamo pneimokoku vakcīnu

Imunizācijas valsts padomes(IVP) ieskatā pašlaik Latvijas vakcinācijas kalendārā iekļautā vakcīna pret pneimokoku invekciju (PCV) ir steidzami jāmaina, jo tā nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju.

«Rezultā pneimokoku dēl, šobrīd smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki, kas ir galvenās pneimokoku infekcijas apdraudētās sabiedrības grupas,» sēdēs laikā  norāda IVP vadītāja, profesore Dace Zavadska. 

Latvijas vakcinācijas kalendāra pneimokoku vakcīna ir iekļauta jau kopš 2010. gada, jo šai infekcijai ir augsti saslimstības un mirstības rādītāji, turklāt slimība ir ne vien grūti atpazīstama, bet arī ārstējama. 

Neskatoties uz to, ka pēdējos gados tiek izmantota 10-valentā vakcīna, IVP vairakkārt ir aicinājusi Veselības ministriju (VM) un Nacionalās veselības dienestu (NVD) steidzami mainīt pašlaik lietoto vakcīnu uz tādu, kas nodrošina plašāku aizsardzību pret pneimokoku infekciju. 

SPKC dati liecina, ka Latvijā šobrīd strauji izplatas tādi pneimokoku serotipi, pret kuriem pašlaik pieejamā vakcīna nesniedz aizsardzību.

Ņemot vērā iepriekš minēto, IVP steidzamībai virza uz izskatīšanu jautājumu par vakcīnas izņemšanu no Latvijas vakcinācijas kalendāra. 

 «Proti, kopš 2012.gada gandrīz trešdaļu invazīvās pneimokoku saslimšanas (IPS) gadījumu ir ierosinājuši tieši 19A un 3. serotips, pret kuriem 10-valentā PCV vakcīna aizsardzību nenodrošina,» norāda IVP vadīja un piebilst, ka ir miris pilnība vakcinēts bērns, savukārt otrs ilgstoši ārstējies intensīvajā terapijā. 

IVP sēdē tika skatīti neseni invazīvās pneimokoku infekcijas izraisītie saslimstības un mirstības rādītāji.  Aizvadīta gada sākumā viens Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) hospitalizēts pacients, kam konstatēta invazīvā pneimokoku infekcija, zaudēja dzīvību, un tas notika tieši 3. serotipa izraisītas IPS dēļ.

Bērns bija vakcinēts pret pneimokoku infekciju, taču ar 10-valento vakcīnu, kas nenodrošina aizsardzību pret 3. serotipu.

Savukārt otrā  gadījumā pilnībā vakcinētam pacientam ilgstoši bija jāuzturas intensīvās terapijas nodaļā, kur bērns tika mākslīgi elpināts, vēlāk pārvests uz stacionāra pulmonoloģijas nodaļu – arī šajā gadījumā notikušais piedzīvots pierādītas pneimokoku 3. serotipa izraisītas smagas pneimonijas un bakteriālas sepses dēļ.

«Mēs nometam zemē naudu, jo iepriekšējā vakcīna ar steigu netiek mainīta pret jauno, kas bērnus pasargā no daudz vairākiem pneimokoku serotipiem,» IVP sēdē uzsvēra tās locekle, profesore Anita Villeruša.

IVP sēdē arī  tika akcentēts, ka no pneimokoku infekcijas mirst arī vecākās paaudzes cilvēki – pilnībā vakcinēti, taču ar vakcīnu, kas nepasargā no šobrīd izplatītajiem serotipiem.

Ņemot vērā, ka IVP darbojas sabiedrības interesēs un tās galvenais mērķis ir izvērtēt ar vakcināciju un valsts imunizācijas politiku saistītos jautājumus, un sniegt priekšlikumus to risināšanai, IVP atkārtoti ziņo par bīstamību, ko nes līdzi tādas vakcīnas izvēle, kas nepasargā no sabiedrībā cirkulējošiem pneimokoku serotipiem.

Aizvadīta mēnesī IVP arī ir ticies ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, lai pārrunātu nepieciešambu veikt steidzamu pneimokoku vakcīnas nomaiņu.

«Ar esošo vakcīnu mēs nenovēršam to, ko mēs varam novērst! Tas nav pieļaujami un godīgi pret sabiedrību, īpaši bērniem,» pauž Zavadska.

Lasiet arī: «Nihiliskie» VNĪ iekasē pārmērīgu īri no iekšlietu dienestiem un VID

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas