Izraēla paziņo, ka ir gatava humānajām pauzēm Gazā

Premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien, 6.novembrī, sacīja, ka Izraēla apsvērs “taktiskas nelielas pauzes” kaujās, lai atvieglotu palīdzības ievešanu vai ķīlnieku izvešanu no Gazas joslas, taču kārtējo reizi noraidīja aicinājumus pārtraukt uguni, ziņo Reuters.

Netanjahu sacīja, ka vispārējs pamiers kavētu viņa valsts kara centienus, bet karadarbības pārtraukšana humānu apsvērumu dēļ, varētu tikt apsvērta.

“Kas attiecas uz taktiskām nelielām pauzēm – stunda šur vai tur –, mums tādas ir bijušas iepriekš. Es pieņemu, ka mēs apsvērsim apstākļus, lai ļautu ievest preces, humānās palīdzības preces, vai lai mūsu ķīlnieki, atsevišķi ķīlnieki, varētu izbraukt,” Netanjahu pirmdien sacīja ABC News.

“Taču domāju, ka vispārējs pamiers netiks panākts,”

sacīja Netanjahu, piebilstot, ka pēc konflikta beigām, ņemot vērā iepriekšējās situācijās gūto pieredzi, Izraēla Gazā uzturēs un saglabās atbildību par drošību.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) pirmdien telefonsarunā ar Izraēlas premjerministru Netanjahu runāja par iespējamajām pauzēm un ķīlnieku atbrīvošanu, atkārtoti apliecinot atbalstu Izraēlai, Baidens uzsvēris civiliedzīvotāju aizsardzību, ziņoja Baltais nams.

Saskaņā ar Reuters, abas valstis ir nobažījušās, ka pilnīgs pamiers varētu ļaut pretiniekam pārgrupēties.

Reuters ziņo, ka ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterrešs (Antonio Guterres) pirmdien steidzami aicināja pārtraukt uguni un pauda bažas, ka Gaza kļūst par “bērnu kapiem”. Viņš uzsvēra, ka Izraēlas Aizsardzības spēku veiktie uzbrukumi, apdraudot civiliedzīvotāju drošību un “neviens nav drošībā”, piebilstot, ka “tajā pašā laikā Hamās un citi kaujinieki izmanto civiliedzīvotājus, kā dzīvos vairogus un turpina masveidā raidīt raķetes uz Izraēlu.”

Starptautiskās organizācijas ir paziņojušas, ka slimnīcas nespēj tikt galā ar ievainotajiem un ka trūkst pārtikas un tīra ūdens, bet palīdzības piegādes ir nepietiekamas.

“Mums ir nepieciešams tūlītējs humānās palīdzības pārtraukums. Ir pagājušas 30 dienas. Pietiek. Tam nekavējoties jābeidzas,” teikts vairāku ANO struktūru vadītāju pirmdienas paziņojumā.

Lasiet vairāk: Izraēlas armija sašķēlusi Gazas joslu divās daļās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas