Izraēla ST gatavojas aizstāvēt apsūdzību par genocīdu Gazā

Izraēla ceturtdien, 11.janvārī, aizstāvēs sevi divu dienu tiesas sēdē ANO Starptautiskajā tiesā (ST) Hāgā pret apsūdzībām par genocīdu Gazā, ko decembrī ierosināja Dienvidāfrika ziņo Reuters.

Dienvidāfrikas prezidents Kirils Ramafosa trešdien paziņojis, ka Dienvidāfrika ir pret Izreālas konfliktu Gazā, tāpēc tā ir vērsusies Starptautiskajā tiesā.

Apsūdzot Izraēlu genocīdā, Dienvidāfrika iesniegusi 84 lappušu dokumentu,

kurā apgalvots, ka Izraēlas darbības Gazā, kuru rezultātā gājuši bojā cilvēki, nodarīts smags kaitējums un izveidojušies apstākļi, kas veicina fizisku iznīcināšanu, pārkāpj 1948.gada Konvenciju par genocīdu.

Kā norāda Reueters, 1948.gada līgumā genocīds ir definēts kā “darbības, kas veiktas ar nolūku pilnībā vai daļēji iznīcināt kādu nacionālo, etnisko, rasu vai reliģisko grupu”.

Ramafosa uzsvēris, ka nostājas “vēstures pareizajā pusē”, ņemot vērā to, ko savā laikā piedzīvojusi Dienvidāfrika. Reuters skaidro, ka gandrīz pusgadsimtu līdz 1994.gadam Dienvidāfrikas baltā minoritāte rasu nošķiršanas sistēmas aparteīda ietvaros uzspieda bargu varu melnādainajam vairākumam.

Izraēla un ASV ir noraidījušas šīs apsūdzības,

ASV Valsts departamenta preses pārstāvim Metam Milleram (Matt Miller) paziņojot, ka apsūdzības par genocīdu ir nepamatotas, un uzsvēra Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību pret terorismu, vienlaikus mudinot Izraēlu aizsargāt palestīniešu civiliedzīvotājus.

Izraēlas valdības preses pārstāvis Eilons Levijs pirms ST sēdes paziņoja, ka Izraēla ieradīsies tiesā, lai vērstos pret Dienvidāfrikas “absurdo asins apmelošanu”, apsūdzot Dienvidāfriku, politiska un juridiska aizsega sniegšanā iespējamajām “Hamās” “izvarotāju režīma” darbībām.

ST sēdēs galvenā uzmanība tiks pievērsta Dienvidāfrikas lūgumam izdot ārkārtas rīkojumu,

kurā Izraēlai tiek pieprasīts apturēt militārās darbības Gazā, kamēr tiesa izskata šo lietu. Lietas būtības noteikšanas process var ieilgt vairākus gadus.

Amnesty International paziņojusi, ka tā nav viennozīmīgi noteikusi, vai situācija Gazā ir pielīdzināma genocīdam, taču uzsvēra, ka pieaugošie iznīcības apmēri, rada satraucošas pazīmes un apdraudot Gazas iedzīvotāju izdzīvošanu. Organizācija arī pauda bažas par atsevišķu Izraēlas valdības un militāro amatpersonu dehumanizējošas un rasistiskas retorikas pastiprināšanos pret palestīniešiem.

Izraēla uzsāka ofensīvu pēc tam, kad “Hamās” kaujinieki 7.oktobrī sarīkoja uzbrukumu, kurā, kā apgalvo Izraēla, tika nogalināti 1 200 un sagūstīti 240 cilvēki, savukārt palestīniešu amatpersonas apgalvo, ka kopš tā laika Izraēla ir nogalinājusi 23 000 palestīniešu.

Lasiet arī: Ar Hamās līdera nogalināšanu Gazas karš izplatās Libānā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas