Ar Hamās līdera nogalināšanu Gazas karš izplatās Libānā

Izraēla otrdien, 2.janvārī, Libānas galvaspilsētā Beirūtā ar drona triecienu nogalināja Hamās līdera vietnieku Salehu Aruri, izvēršot karu ārpus palestīniešu anklāva, ziņo Reuters.

Izraēla ne apstiprināja, ne noliedza līdera vietnieka nogalināšanu, taču tās militārais pārstāvis viceadmirālis Daniels Hagari sacīja, ka Izraēlas bruņotie spēki ir augstā gatavības pakāpē un ir gatavi jebkādam scenārijam.

Piecdesmit septiņus gadus vecais Aruri ir pirmais Hamās augsta ranga politiskais līderis, kas nogalināts, kopš Izraēla pirms gandrīz trim mēnešiem sāka ofensīvu pret grupējumu pēc tā 7.oktobra uzbrukuma un plosīšanās Izraēlas pilsētās.

Saskaņa ar Reuters, Hamās politbiroja loceklis, Hosams Badrans, Aruri piemiņas runā sacīja:

“Mēs sakām noziedzīgajiem okupantiem (Izraēlai), ka cīņa starp mums ir pavērusies.”

Izraēla jau sen bija apsūdzējusi nesen nogalināto Hamās amatpersonu par uzbrukumu organizēšanu pret tās iedzīvotājiem. Tomēr kāda Hamās amatpersona minējusi viņa nozīmi Kataras un Ēģiptes veicinātajās sarunās.

Hezbollah līderis Hasans Nasrallahs iepriekš bija brīdinājis, solot bargu reakciju, ja Izraēlas veiks slepkavas Libānas teritorijā. Hezbollah, Hamās sabiedrotā, kopš oktobra kara Gazas joslā ir iesaistījusies gandrīz vai ikdienas kaujās ar Izraēlu Libānas dienvidu pierobežā.

Pēc Aruri nogalināšanas ANO miera uzturēšanas misija Libānā paziņoja, ka ir ļoti nobažījusies par iespējamu eskalāciju, “kam varētu būt postošas sekas cilvēkiem abās robežas pusēs”, saskaņā ar Reuters.

Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis paziņoja, ka Aruri nogalināšana veicinās naidu pret Izraēlu reģionā,

ar simtiem palestīniešu otrdien izejot Rietumkrasta pilsētu ielās protestā, pieprasot atriebību par Aruri nāvi.

Neilgi pirms Aruri nogalināšanas Hamās galvenais līderis Ismails Hanijehs paziņoja, ka grupējums ir sniedzis savu atbildi uz Ēģiptes un Katara pamiera priekšlikumu, atkārtojot, ka Hamās nosacījumi paredz “pilnīgu Izraēlas ofensīvas pārtraukšanu” apmaiņā pret turpmāku ķīlnieku atbrīvošanu.

Arī Irānas atbalstītie hutiešu nemiernieki Jemenā apņemas turpināt uzbrukumus kuģiem Sarkanajā jūrā, līdz Izraēla pārtrauks konfliktu Gazā, un draud atriebties ASV karakuģiem, ja tie uzbruks.

Saskaņā ar ASV Centrālās pavēlniecības datiem hutiešu kaujinieki otrdien Sarkanās jūras dienvidos raidīja divas pretkuģu ballistiskās raķetes, taču netika ziņots par bojājumiem. ASV ir ieviesusi starptautisku operatīvo grupu, lai aizsargātu kuģus, kas kuģo pa Sarkano jūru, kas ir būtisks globāls konteineru kravu ceļš, kurš ved uz Suecas kanālu.

Lasiet arī: Izraēla apgalvo, ka karš Gazā turpināsies mēnešiem ilgi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas