Izraēlas valdība vienojas ar Hamās par četru dienu pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu

Izraēla un Hamās trešdien, 22.novembrī, vienojās par četru dienu pamieru, lai atbrīvotu ķīlniekus un sniegtu humāno palīdzību. Vienošanās tika panākta ar Kataras un ASV starpniecību un tā paredz 50 Gazā turēto ķīlnieku apmaiņu pret 150 Izraēlā ieslodzītiem palestīniešiem. Tiek lēsts, ka Gazā tiek turēti vairāk nekā 200 ķīlnieku pēc Hamās 7.oktobra iebrukuma Izraēlā, ziņo Reuters.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu biroja paziņojumā teikts, ka četru dienu laikā tiks atbrīvotas 50 sievietes un bērni ar iespēju pagarināt karadarbības pauzi par katriem vēl desmit atbrīvotiem ķīlniekiem, neminot, ka apmaiņā pret to tiks atbrīvoti palestīniešu gūstekņi.

Paziņojums tika izplatīts pēc vairāku stundu ilgas apspriedes, kuras laikā tika apstiprināts darījums ar apņemšanos atgriezt visus ķīlniekus.

Hamās paziņojumā teikts, ka vienošanās, papildus 150 palestīniešu atbrīvošanai, ļaus Gazā iebraukt simtiem kravas automašīnu ar humāno, medicīnisko palīdzību un degvielu. Paziņojumā minēts, ka

Izraēla ir apņēmusies pamiera laikā visās Gazas daļās nevienam neuzbrukt un nevienu nearestēt.

Kataras valdība savā paziņojumā sacīja, ka apmaiņā pret “vairāku Izraēlas cietumos ieslodzīto palestīniešu sieviešu un bērnu atbrīvošanu” no Gazas joslas tiks atbrīvoti 50 civiliedzīvotāji – sievietes un bērni ķīlnieki, piebilstot, ka par pamiera sākuma laiku tiks paziņots tuvāko 24 stundu laikā, raksta Reuters.

Taču Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu uzsvēra, ka misija paliek nemainīga: “Iznīcināt Hamas, atgriezt visus ķīlniekus un nodrošināt, ka neviens Gazas grupējums neapdraud Izraēlu,” ziņo aģentūra Reuters. Tikmēr Hamās paziņoja, ka, neraugoties uz pamiera vienošanos, tā apliecina gatavību aizstāvēt savu tautu pret okupāciju.

Augsta ranga ASV amatpersona paziņojusi, ka trīs amerikāņi, tostarp trīs gadus veca meitenīte, kuras vecāki tika nogalināti Hamās 7.oktobra uzbrukumā, ir starp ķīlniekiem, kas tiks atbrīvoti saskaņā ar panākto vienošanos.

Reuters raksta, ka Izraēlas valdība ziņojusi, ka vairāk nekā pusei ķīlnieku ir arī ārvalstu vai dubultā pilsonība no aptuveni 40 valstīm, tostarp ASV, Taizemes, Lielbritānijas, Francijas, Argentīnas, Vācijas, Čīles, Spānijas un Portugāles.

Atsaucoties uz Izraēlas plašsaziņas līdzekļos ziņoto, Reuters ziņo, ka

saskaņā ar vienošanos pirmā ķīlnieku atbrīvošana gaidāma ceturtdien

un tā izpilde tiek atlikta uz 24 stundām, dodot Izraēlas pilsoņiem iespēju vērsties Augstākajā tiesā, lai bloķētu palestīniešu gūstekņu atbrīvošanu.

Ja vienošanās paliks spēkā, tas būs pirmais nozīmīgais pārtraukums kaujās kopš Izraēlas-Hamās kara sākuma.

Lasiet vairāk: Hamās līderis saka, ka pamiera vienošanās ar Izraēlu ir “tuvu”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas