Jūlijā rūpniecības produkcijas apjomi jūtami kritās gan Latvijā, gan Igaunijā

Šā gada 2023.gada jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās Latvijā samazinājās par 8,7 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Igaunijas Statistikas birojs ziņo, ka kaimiņvalstī šis kritums bija 9,5%.

Mūsu valstī ražošanas apjoma kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 21,5%; apstrādes rūpniecībā – par 6,2%; kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 19,7%, samazinoties elektroenerģijas pieprasījumam.

Produkcijas apjoms saruka divās no trīs pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 1,6% un 8,4%). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 29,8%; dzērienu ražošanā – par 7,3%; nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 16,4%.

Kritumu piedzīvoja arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošana – par 17,8%; iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozare – par 7,3%; elektrisko iekārtu ražošana – par 1,9%; iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana – par 12%, kā arī ķīmisko vielu ražošana – par 2,5%.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi,

produkcijas apjoma kāpums, bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā

– par 19,5%, kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 1,5%. Pieaugums par 2,9% bija vērojams arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā.

2023.gada jūlijā, salīdzinot ar 2023.gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,8%. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 1,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,4%, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 14%.

Šā gada jūlijā, salīdzinot ar 2022. gada jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 6,1%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 2,4%; eksportā – par 8,1% (tai skaitā eirozonā – par 4,3%, bet ārpus eirozonas – par 11,2%).

2023. gada jūlijā, salīdzinot ar 2023. gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem palielinājās par 0,3%. Vietējā tirgū apgrozījuma pieaugums cēlās par 1,6%, bet eksportā bija kritums par 0,4% (tai skaitā eirozonā – pieaugums par 0,3%, bet ārpus eirozonas – kritums par 0,9%).

***

Igaunijas Statistikas birojs ziņo, ka rūpnieciskā ražošana jūlijā samazinājās gandrīz visā ziemeļu kaimiņvalsts apstrādes rūpniecībā. Izlaides apjoms samazinājās visās trīs galvenajās nozarēs: elektroenerģijas ražošanā – par 33,6%; apstrādes rūpniecībā par 7%; ieguves rūpniecībā par – 20,7%.

No aktivitātēm ar lielāku īpatsvaru

kāpums bija tikai slānekļa eļļas ražošanā (21,2%)

un mašīnu un iekārtu remontā un uzstādīšanā (48,5%). No lielākajām nozarēm izlaide samazinājās koksnes ražošanā (12,5%), gatavo metālizstrādājumu ražošanā (3,9%), elektronikas izstrādājumu ražošanā (7,0%) un pārtikas ražošanā (8,4%).

Apstrādes rūpniecības produkcijas realizācija – faktiskajās cenās pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem – salīdzinot ar 2022.gada jūliju, samazinājās par 7,7%. Iekšzemes pārdošanas apjomi samazinājās par 6,7%, bet eksporta – par 8,3%. Ārējam tirgum tika realizēti 65,2% no kopējās apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas.

Jūlijā, salīdzinot ar jūniju, sezonāli izlīdzinātā kopējā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 3,7%, bet apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms gandrīz nemainījās, pieaugot tikai par 0,1%. Enerģijas ražošanā, salīdzinot ar 2022.gada jūliju, elektroenerģijas ražošanas apjoms (megavatstundās) samazinājās par 48,9%, bet siltumenerģijas ražošanas apjoms – par 4,4%.

Lasiet arī: SEB atkal prognozē Igaunijas ekonomikas kritumu – šogad par 1,8%

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas