Krievija pasludina žurnālistu Muratovu par ārvalstu aģentu

Nobela Miera prēmijas laureātu un ievērojamu Krievijas žurnālistu Dmitriju Muratovu Krievijas valdība piektdien, 1.septembrī, nodēvējusi par ārvalstu aģentu un viņš ticis iekļauts Krievijas Tieslietu ministrijas reģistrā starp personām, kas apsūdzētas par darbību naidīgu valstu vārdā, lai gan iepriekš ticis slavēts par savu principiālo darbu, tā vēsta Politico.

Apzīmējums, ārvalstu aģents, uzliek Muratovam stingrus noteikumus, kas ir ierasta prakse Putina kritiķiem un Krievijas kara Ukrainā pretiniekiem.

Human Rights Watch norādījusi, ka

“Krievijā jēdziens ārvalstu aģents ir līdzvērtīgs jēdzienam spiegs vai nodevējs” un tiekot izmantots, lai “nomelnotu un sodītu neatkarīgas balsis”.

Lēmums Muratovam piedēvēt ārvalstu aģenta apzīmējumu ir pretrunā ar Krievijas iepriekš pausto atzinību par viņa žurnālistiku. Pēc Nobela Miera prēmijas saņemšanas 2021.gadā Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs viņu apsveica un atzinīgi novērtēja viņa centību un talantu.

Norvēģijas Nobela komitejas priekšsēdētāja Bērita Reisa-Annešene (Berit Reiss-Andersen) kritizēja Krieviju, norādot, ka

šīs apsūdzības ir politiski motivētas un vērstas uz to, lai apklusinātu Muratovu, kurš tika apbalvots par centieniem veicināt vārda brīvību un neatkarīgu žurnālistiku.

Kopš Ukrainas konflikta sākuma 2022.gada februārī Maskava ir ievērojami ierobežojusi neatkarīgo mediju darbību Krievijā, piemērojot bargus sodus par Krievijas armijas kritiku. Šīs represijas ir likušas daudziem Krievijas žurnālistiem pārcelties uz ārzemēm, lai turpinātu savu darbu.

Muratova vadītā laikraksta Novaja Gazeta darbība Krievijā tika pārtraukta 2022.gada aprīlī un piespiedu kārtā laikraksts tika slēgts, taču tas joprojām publicē rakstus tiešsaistē.

Lasiet arī: Nobela fonds atsauc uzaicinājumus Krievijai, Baltkrievijai un Irānai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas