Jūnijā mūsu rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 5%, Igaunijā – par 12,6%

Centrālā statistikas pārvalde ziņo, ka šā gada jūnijā, to salīdzinot ar 2022. gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 5%. Igaunijas statistiķiem šajā mēnesī nācās apkopot daudz lielāku kritumu.

Būtisks ražošanas apjoma kritums bija Latvijas ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 14,7%, apstrādes rūpniecībā – par 4,7%, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 5,7 % (samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem).

Produkcijas apjoms saruka divās no trīs pēc īpatsvara lielākajās nozarēs:

koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 7% un 4,5%). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 31,6%, dzērienu ražošanā – par 2,2%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 10,4%, kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 0,7 %.

Savukārt būtisks produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 40%, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 21,3%. Pieaugums tika novērots arī elektrisko iekārtu ražošanā – par 4,3%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 16,3%, ķīmisko vielu ražošanā – par 11,2%, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – par 5,4%.

Jūnijā, salīdzinot ar šā gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,6%. Ražošanas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,6% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,5%. Savukārt kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 6%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums jūnijā, salīdzinot ar 2022.gada jūniju, pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 2,8%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 4,9%, bet eksportā – par 1,6% (tai skaitā eirozonā – par 3,4%, bet ārpus eirozonas – par 0,1%).

Savukārt salīdzinot ar šo maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums jūnijā pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 3,7%. Vietējā tirgū apgrozījuma kritums par 3,8%, bet eksportā – par 3,7% (tai skaitā eirozonā – par 7,6%, ārpus eirozonas – par 0,2%).

Finanšu ministrija savā paziņojumā uzsver, ka jūnijā apstrādes rūpniecības apjomi gada griezumā samazinājās jau septīto mēnesi pēc kārtas. Kā tās aptaujās norāda uzņēmēji, pārliecinoši nozīmīgākais negatīvais faktors nozarē ir nepietiekamais pieprasījums.

***

Saskaņā ar Igaunijas Finanšu ministrijas Statistikas biroja (Statistikaamet jeb Statistics Estonia) datiem, šajā valstī 2023.gada jūnijā rūpniecības uzņēmumu kopējā produkcija salīdzināmās cenās, salīdzinot ar gadu iepriekš, samazinājās par 12,6%. Izlaides apjoms samazinājās divās no trim galvenajām nozarēm:

elektroenerģijas ražošanā – par 29,2%; apstrādes rūpniecībā – par 12,4%.

Ieguves rūpniecībā izlaide pieauga par 1,6%.

Statistikas biroja vadošā analītiķe Helle Bundere (Helle Bunder) vēsta, ka jūnijā rūpnieciskās ražošanas apjoms samazinājās apstrādes rūpniecības lielākajā daļā. Viņa piebilst: “Starp nozarēm ar lielāku īpatsvaru kāpums bija tikai slānekļa eļļas ražošanā (30,2%) un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (3%)”.

Nedaudz (0,6%) Igaunijā samazinājās elektronisko preču ražošana. No lielākajām nozarēm izlaide visvairāk samazinājās kokapstrādē (27,7%), elektrisko iekārtu ražošanā (11,1%), gatavo metālizstrādājumu ražošanā (9,6%) un pārtikas produktu ražošanā (3,3%).

Apstrādes rūpniecības produkcijas realizācija – faktiskajās cenās pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem, salīdzinot ar 2022.gada jūniju – samazinājās par 16,5%. Iekšzemes pārdošanas apjomi samazinājās par 17,2%, bet eksporta – par 16%. Ārējā tirgū tika realizēts 68,1% no kopējās Igaunijas apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas.

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, sezonāli izlīdzinātais kopējais rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 1,7%, bet apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms – par 2,1%. Enerģijas ražošanā, salīdzinot ar 2022.gada jūniju, elektroenerģijas ražošanas apjoms (megavatstundās) samazinājās par 36,1%, siltumenerģijas ražošanas apjoms – par 17,1%.

Lasiet: Igaunijas kredītreitingu pazemina līdz A+

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas