JV deputāts, oponējot valdība, prasa saglabāt 5% PVN likmi augļiem un dārzeņiem

Premjerpartijas deputāts Andrejs Ceļapīters (JV) – atšķirīgi no koalīcijas frakciju vadītāju priekšlikuma – rosina turpināt piemērot 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem un dārzeņiem.

Vaicāts sīkāk, Ceļapīters minēja vairākus argumentus, ar kuriem centīsies pārliecināt savu partiju apvienību Jaunā Vienotība un pārējos koalīcijas partnerus. Politiķis norādīja, ka jau pie septiņu vai astoņu procentpunktu piemērošanas augstākā PVN likmē sāk palielināties risks, ka būs personas, kas

izvēlēsies blēdīties caur “pelēko, melno” importa biznesu.

Tādēļ par 5% augstāka likme varētu nedot cerētos ienākumus budžetā, pauda JV deputāts.

Pavasara salnu un vēlākā sausuma dēļ ogu, augļu un atsevišķu dārzeņu raža šogad, Ceļapītera skatījumā, vērtējama kā katastrofāla. Jāatsaucas nozares lūgumam šādā situācijā turpināt piemērot 5% PVN likmi, uzskata politiķis. Viņš aicina ņemt vērā, ka jomas pārstāvjiem jākonkurē ar citu Eiropas Savienības valstu lauksaimniekiem, kuriem likme ir mazāka par 12% un kuri arī saņem lielāku finansiālo atbalstu par Latvijas zemniekiem.

Jau vēstīts, ka, šogad beidzoties pārejas periodam ar 5% likmi, pēc sākotnējā plāna no 2024.gada Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem un dārzeņiem piemērotu 21% PVN likmi. Vēlāk, pēc valdības partiju vienošanās, koalīcijas frakciju vadītāji sagatavojuši un iesnieguši priekšlikumu par 12% PVN samazinātās likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem un dārzeņiem.

Tikmēr Ceļapītera priekšlikums paredz gan 5% likmes noteikšanu, gan arī

to noteikt kā pastāvīgu likmi jeb bez ierobežota termiņa.

[Iepriekš tika minēts. ka Ceļapīters – ilggadējs Madonas rajona un novada vadītājs, redzams Tautas partijas politiķis – Saeimas balsojumā izvairījās no koalīcijas deputātu pienākumu atbalstīt Stambulas konvencijas virzīšanu tās ratifikācijai, tā sadusmojot valdību atbalstošo ārpusfrakciju deputātu Oļegu Burovu (GKR). Par to – šeit. ]

Kā ziņots, lai Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem un dārzeņiem nākamajā gadā Latvijā piemērotu PVN samazināto likmi 12% apmērā, tam budžetā būs jāatrod 16 miljoni eiro, – to medijiem pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV). Tam ir jāmeklē kompensējošie mehānismi, lai budžetu varētu saskaņot ar Eiropas Komisiju, atzīmēja Siliņa.

Jau vēstīts, ka samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.

Lasiet arī: Latvijas Radio: ZZS neuztur pašas piedāvāto PVN samazināšanu pārtikai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas