Latvijas Radio: ZZS neuztur pašas piedāvāto PVN samazināšanu pārtikai

“Zaļo un Zemnieku savienība” (ZZS) pērn divas reizes sniedza Saeimā priekšlikumu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) vairākiem pārtikas produktiem. Nonākot valdībā, tā jaunā budžeta projektā šo priekšlikumu neuztur, intervijā Latvijas Radio atzina zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Viņš skaidroja, ka 2024.gada budžeta projekta veidošanā šo diskusiju ZZS noteikti nerosinās, jo valdības maiņas dēļ šī dokumenta izstrāde ir iekavējusies un “jau sen budžetam bija jāiet uz priekšu”. Turklāt tagad, pēc Krauzes teiktā, ir arī “ļoti svarīgi jautājumi iedzīvotājiem, kaut vai ar elektroenerģijas tarifiem un daudzām citām lietām, kas jārisina un kas ir ne mazāk svarīgi”.

Turklāt ministrs norādīja, ka nākotnē, spriežot par samazinātām PVN likmēm, būtu jāvērtē,

“vai mēs ar šādām likmēm nepalīdzam importa produkcijai?”

Krauze apgalvoja, ka, piemēram, 2018.gadā samazinot PVN likmi Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem, “milzīgu kāpumu piedzīvoja importa produkcija, faktiski, samazinot likmi mēs esam veicinājuši importa produkcijas patēriņu Latvijā, un tāds nav mūsu mērķis, jo mūsu mērķis ir palīdzēt vietējiem.”

Latvijas Radio atgādina, ka ZZS Saeimas frakcija, būdama opozīcijā, 2022.gada pavasarī piedāvāja sākotnēji lemt par 5%, bet pēc tam par 0% PVN likmes piemērošanu no 2022. gada 1.jūnija: dzeramajam pienam bez piedevām ar derīguma termiņu līdz 10 dienām; piena produktiem bez piedevām – tostarp skābajam krējumam, saldajam krējumam, kefīram, rūgušpienam, paniņām, rjaženkai, pilnpiena biezpienam, biezpienam, vājpiena biezpienam, jogurtam; maizei bez piedevām; svaigai un atdzesētai gaļai un zivīm; vistu un paipalu olām čaumalās.

Lasiet arī: Valdība atbalsta plašas izmaiņas nodokļos no nākamā gada

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas