Kādēļ lietuviešu saldējums Latvijā maksā mazāk?

Saldējums, kas ražots Lietuvā, Latvijas veikalā maksā teju divas reizes mazāk, un lietuvieši šaubās, vai tas tiešām ir saistīts ar atšķirīgajām izmaksām abās valstīs, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Pauļus no Lietuvas iepircies lielveikalā Rimi Latvijā, un pamanījis, ka saldējums Baltija, kas ražots Lietuvā, maksā 1,59 eiro. Viņš LRT.lt sacīja, ka Lietuvā tas pats saldējums ir krietni dārgāks.

Rimi ķēdes veikalos Lietuvā Baltija saldējuma konuss maksā 2,49 eir. Tāda cena tam ir arī Maxima un IKI veikalos. Rimi komentēja, ka cenas atšķirību veido dažādu izmaksu atšķirība abās valstīs. Rakstiskā atbildē Rimi norādīja: “Produktu cenu ietekmē dažādi faktori – dažādos tirgos ir dažādas izmaksas, piemēram, algas, energoresursi, nomas cena, veikalu uzturēšanas izmaksas un tamlīdzīgi.”

Tomēr cenu salīdzināšanas platformas Pricer.lt pārstāvis Petrs Čepkausks (Petrs Čepkauskas) norāda, ka var būt arī citi faktori. “Ir dažas lietas, par ko Rimi nerunā.

Pirmkārt, tā ir ražotāju uzvedība, kuri gūst peļņu mājās, jo zīmols ir labāk pazīstams un šeit iespējams palielināt peļņu.

Otrs ir tas, ka citās valstīs ir jākonkurē ar vietējiem saldējumu zīmoliem. Mūsu ražotāji bieži šādi rīkojas,” stāstīja Čepkausks.

Čepkausks piebilda, ka, saskaņā ar Lietuvas Statistikas pārvaldes datiem, pagājušā gada cenu kāpuma laikā, Lietuvas ražotājiem cenas saviem produktiem mājās pacēla vidēji par 35%, kamēr citās valstīs – par apmēram 10%. Turklāt arī Rimi tīkls Latvijā saskaroties ar spēcīgāku konkurenci, kas noved pie agresīvākas cenu politikas.

“Jā, var sacīt, ka no ekonomiskā viedokļa viņi Lietuvā ir ieguldījuši zīmolā, un tagad vēlas atdevi. Bet, ņemot vērā, ka Lietuvā cenu kāpums pārtikas precēm bijis teju augstākais Eiropas Savienībā, un izejmateriālu cenas tagad krītas,

šī ir elementāra peļņas gūšana un nevēlēšanās Lietuvas patērētājam piedāvāt zemāku cenu,”

secināja Čepkausks.

Saldējumu Baltija ražo UAB Unilever Lietuva Ledų gamyba, kas 1992.gadā tika dibināts kā Ingman Vega. Uzņēmums kļuva par daļu no koncerna Unilever 2011.gadā.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2036213/why-lithuanian-ice-cream-cost-less-in-latvia

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas