Karadarbība Sudānā turpinās jau sesto nedēļu

Kamēr Sudānas galvaspilsētas Hartūmas pievārtē turpinās gaisa triecieni, karadarbība izraisījusi humāno krīzi un likusi vairāk nekā miljonam cilvēku pamest mājas, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Cīņas starp Sudānas valsts armiju un paramilitāro grupējumu sagrāvušas kārtību valstī, un abas puses vaino viena otru nekārtībās, marodierismā un mežonīgajā situācijā uz ielām. Strauji sarūk valstī pieejamie pārtikas, skaidras naudas un pirmās nepieciešamības preču krājumi.

Aculiecinieki ziņo, ka gaisa triecieni veikti arī pa Omdurmanu un Bari, kas atrodas Nīlas pretējā krastā. Hartūmā situācija pašlaik ir nosacīti mierīga, tomēr ik pa laikam dzirdamas apšaudes.

Kopš konflikta sākuma 15.aprīlī apmēram 1,1 miljons iedzīvotāju pametuši mājas

un devušies bēgļu gaitās gan valsts iekšienē, gan dodoties uz kaimiņvalstīm. Nogalināti vismas 705 cilvēki, un 5287 ievainoti.

ASV un Saūda Arābija rīkotās sarunas līdz šim nav nesušas augļus, un abas konfliktējošās puses turpina viena otru apvainot pamiera pārkāpumos.

Paramilitārie spēki ir izvietojušies dzīvojamajos rajonos, un armija pa tiem vērš teju nepārtrauktus triecienus. Pēdējās dienās kaujas no jauna uzliesmojušas arī Darfūras reģionā.

ASV Starptautiskās Attīstības aģentūra piektdienas, 19.maija, vakarā paziņoja, ka piešķirs Sudānai un valstīm, kas uzņem bēgļus, palīdzību 100 miljonu dolāru apmērā, tostarp ļoti nepieciešamo pārtiku un medicīnas preces.

Lasiet arī: Konflikts Sudānā saasina Āfrikas humāno krīzi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas