Kariņš: Pašreizējā valdība ir stabila, taču sarunas par koalīcijas paplašināšanu jāturpina

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sagaida sarunas par koalīcijas paplašināšanu, taču pašreizējā valdība esot stabila.

Vienlaikus Nacionālā apvienība (NA) un Apvienotais saraksts (AS) akcentē, ka vēlas turpināt strādāt trīs partiju koalīcijā un nav gatavi izmaiņām valdības sastāvā.

Komentējot to, ka Nacionālā apvienība un Apvienotais saraksts ir pret koalīcijas paplašināšanu, Kariņš norādīja, ka sarunas ir tikai sākumposmā.

Premjers neiezīmēja laika rāmi sarunām.

Kariņš sīkāk iezīmēja vairākas valstī nozīmīgas lietas, kuru īstenošanas vārdā nepieciešama koalīcijas paplašināšana.

Premjers akcentēja, ka neredz nekādas indikācijas, ka valdība būtu nestabila, bet valdība trūkst dinamika un vienprātības par valstī darāmajiem jautājumiem.

Pašlaik ir vienošanās par diviem jautājumiem – skolu tīkla un veselības aprūpes reformu, bet par trim vienošanās nav. Vienošanās nav par vairāku valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā, par papildu darbspēka piesaisti, kā arī par Stambulas konvencijas ratificēšanu un partneratiecību juridisku sakārtošanu, skaidroja valdības vadītājs.

Premjers apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, ka koalīcijas paplašināšanas sarunas viņš rosina sākt ar Zaļo un zemnieku savienību un Progresīvajiem.

Piektdien, 2.jūnijā notika Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) NA līdera Raivja Dzintara un viena no AS līdera Edgara Tavara tikšanās.

Dzintars atzīmēja, ka NA nav gatava ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un “Progresīvajiem” runāt par valdības paplašināšanu. Vienlaikus ar ZZS un Progresīvajiem var notikt sarunas par valsts attīstībai svarīgiem lēmumiem un Saeimā darāmajiem darbiem.

“NA ir gatava runāt ar ZZS un Progresīvajiem, lai precizētu pozīcijas un saprastu, vai Kariņa argumentiem par izmaiņām koalīcijā ir pamats, vai tomēr ir tikai iegansts,” sacīja Dzintars, piebilstot, ka uzskata, ka tas ir iegansts, jo ir bijis politiskais tirgus par Valsts prezidenta vēlēšanām.

Tavars lielā mērā pievienojās Dzintara paustajam. Abu partiju līderi pauda uzskatu, ka redz viens otru kā ideoloģiski tuvākos partnerus.

Tavars norādīja, ka, parakstot valdības līgumu, partijas ir apņēmušies strādāt trīs politisko partiju koalīcijā, un AS aicina partnerus šo apņemšanos pildīt.

Vienlaikus arī AS ir gatava sarunām ar ZZS un Progresīvajiem par Saeimā darāmajiem darbiem. “Tas, ko šodien saklausīju no Kariņa, ZZS esot gatava atbalstīt gan skolu tīkla, gan veselības aprūpes reformas, kā arī, iespējams, kopdzīves regulējumu,” atzīmēja Tavars.

Lasiet arī: Ašeradenu neoficiāli min kā iespējamo premjeru, Kariņu – kā ārlietu ministru

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas