Karš Ukrainā: Putins salīdzina situāciju ar 2.pasaules karu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sacījis runu Staļingradas kaujas gadadienā un salīdzinājis paša uzsākto karu Ukrainā ar cīņu pret nacistisko Vāciju, raksta britu raidorganizācija BBC.

Norādot uz Vācijas lēmumu piegādāt Ukrainai tankus, Putins paziņojis: «Mūs atkal apdraud Vācijas tanki Leopard.» Vācija ir tikai viena no daudzām valstīm, kas palīdz Ukrainai sargāt tās teritoriju. Ieroči tiek piegādāti, lai ukraiņi spētu pretoties Krievijas sāktajam karam.

Putins bija ieradies Volgogradā, lai atzīmētu Staļigradas kaujas gadadienu, kas iezīmēja pagrieziena punktu 2.pasaules karā. Pēc pilsētas ieņemšanas padomju armija gūstā saņēma apmēram 91 tūkstoti vācu karavīru, no kuriem dzīvi atgriezās vien ļoti neliela daļa. Kauja tiek uzskatīta par asiņaināko notikumu 2.pasaules karā. Kādu brīdi pilsēta tika dēvēta Staļina vārdā, un šonedēļ tur atklāts jauns asiņainā diktatora krūšu tēls. Staļins arī inciēja badu Ukrainā 1932.-1933.gadā, kas šobrīd atzīts par genocīda aktu.

Runājot Volgogradā, kā tagad sauc kādreizējo Staļingradu, Putins deva mājienus, ka Krievija ir gatava iet tālāk par konvencionālajiem ieročiem.

«Tie, kas cer sakaut Krieviju kauja laukā, acīmredzot nesaprot, ka karš ar mūsdienu Krieviju būs ļoti atšķirīgs. Mēs nesūtīsim tankus uz viņu robežām, bet mums ir atbildes iespējas. Tās neierobežos militārās tehnikas izmantošana. Tas ir jāsaprot visiem,» sacīja Putins.

Putins piedalījās arī militārajā parādē, ko savukārt neapmeklēja reģiona gubernators Andrejs Bočarovs. Viņš vēlāk kopā ar Krievijas prezidentu piedalījās ziedu nolikšanā, un, tā kā gubernators nebija redzēts kopš 24.janvāra, tiek pieņemts, ka viņš pirms tikšanās ar Putinu ir bijis izolācijā.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs atteicās paskaidrot Putina komentārus, tomēr norādīja, ka, tā kā rietumi piegādā Ukrainai ieročus, arī Krievija izmantos savu potenciālu pilnībā.

Visā kara gaitā Putins centies pasniegt vardarbību Ukrainā kā cīņu pret nacistiem, kas, pēc viņa vārdiem, esot pie varas Kijivā. Pie šīs tēmas viņš atgriezās arī savā runā: «Diemžēl mēs atkal redzam, ka nacisms, tagad savā modernajā formā, rada tiešus draudus mūsu valsts drošībai. Atkal un atkal mums jācīnās pret visu rietumu agresiju.» Putins piebilda, ka, lai cik neticami tas būtu, Krieviju atkal apdraudz vācu tanki, tomēr solīja, ka Maskavai ir atbilde visām valstīm, kas rada tai draudus.

Berlīne piekritusi uz Ukrainu nosūtīt 14 tankus Leopard 2, uz ko krievu enerģētikas uzņēmums Fores reaģējis, izsludinot piecu miljonu rubļu atlīdzību pirmajam Krievijas karavīram, kas iznīcinās vai pārņēms kādu vācu tanku.

Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien, 1.februārī, sacījis, ka Krievija plāno atriebties rietumiem par to sniegto palīdzību Ukrainai. Viņš teica:

«Krievija tagad sakopo spēkus. Mēs visi to zinām. Tā gatavojas atriebties, ne tikai Ukrainai, bet visai brīvajai Eiropai, un visai brīvajai pasaulei.»

Zelenskis norādīja, ka Krievija strauji pielāgoja sankcijām, un aicināja Eiropas Savienības līderus pastiprināt vēršanos pret Krievijas ekonomiku. Vēlāk, piedaloties videozvanā ar ASV, Zelenskis pateicās ASV prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden) par sniegto palīdzību un sacīja: «Mums jādara viss iespējamais, lai nākamajā gadā, februāra pirmajā ceturtdienā, mēs varētu pateikties par izcīnīto pestīšanu no ļaunuma.»

Lasiet arī: Rezņikovs: Krievija februārī plāno liela apjoma uzbrukumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas