Karstā vasara Igaunijā rada sviesta trūkumu

Tā kā lielākajā daļā Igaunijas lielveikalu tiek pārdots vietējā ražojuma sviests, Igaunijas veikalos vērojams sviesta trūkums, ko izraisījuši vasaras karstie laikapstākļi, uzskata ražotāji, gandrīz visiem ražotājiem ziņojot par piegādes grūtībām, otrdien, 20.augustā, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Piena produktu zīmolu “Farmi” un “Tere” valdes loceklis Ulo Kivine krējuma trūkumu skaidro ar karsto un sauso vasaru, kas ir samazinājusi piena tauku saturu, govīm pārsvarā atrodoties telpās, kā rezultātā samazinās sviesta ražošana.

Viņš sacīja, ka, piemēram, ziemā Igaunijas govs katru mēnesi saražo aptuveni 60kg sviesta, taču vasarā tas samazinās līdz aptuveni 48-50kg.

“Tradicionāli vasarā piens ir treknāks, un pēdējos gados katru vasaru veikalos ir bijis krējuma trūkums,” sacīja lielveikala “Prisma” komunikācijas vadītāja Kertu Kārka, lielveikala “Coop” komunikācijas vadītājam Martinam Mīdo norādot uz pamanāmo tukšumu sviesta plauktos savos veikalos.

“Šogad krējuma deficīts Igaunijā ir īpaši liels, jo arī pasaules tirgū ir krējuma deficīts un pieprasījums ir liels,” sacīja Kārka, norādot, ka tā neesot tikai Igaunijas problēma, bet ir daļa no plašākas globālas tendences.

Kivine norādījis, ka līdzīga situācija Igaunijā bija arī 2017.gadā un ka patērētāju uzvedība, piemēram, krājumu veidošana laikos, kad vērojams pārtikas iztrūkums, pasliktina situāciju.

Tāpat esot skartas arī pilnpiena un krējuma piegādes, kā rezultātā ir pieaugušas skābā krējuma, putukrējuma un kafijas krējuma cenas.

Lai risinātu šo problēmu, piemēram, “Coop” veicis ārkārtas sviesta pasūtījumu no Latvijas un Lietuvas.

Lasiet arī: Tiesa Vācijā apstiprina spriedumu 99 gadus vecajai nacistu nometnes sekretārei par līdzdalību masu slepkavībās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas